27.06.2024
Телеканал NTD

«Мертва зона» утворилася в Сіамській затоці біля берегів Таїланду через планктон

«Мертва зона» утворилася в Сіамській затоці біля берегів Таїланду через планктон

Рибалка Сучат Буават уже 20 років вирощує мідії в Сіамській затоці біля східного узбережжя Таїланду. Має..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Рибалка Сучат Буават уже 20 років вирощує мідії в Сіамській затоці біля східного узбережжя Таїланду. Має десять ферм. Але цього року вони збиткові — уже втратив 14 тисяч доларів. Чоловік показує, якими тут стають молюски.

[Сучат Буават, власник ферм із вирощування мідій]:

«Збитки, мабуть, досягли ста відсотків. Бачите, вони просто падають, коли їх тряснеш. Живих немає. Усе загинуло. Устриці теж».

Загалом на цьому узбережжі 260 ферм. За даними Асоціації рибалок провінції Чонбурі, 80 % господарств мають збитки.

До проблем призвело розростання планктону. Наразі він покриває чверть акваторії Сіамської затоки. Цю ділянку вчені називають «мертвою зоною». Дрібні організми, що дрейфують у воді, затуляють світло й не дають циркулювати кисню. Через це морські жителі не мають їжі й не можуть дихати, а тому гинуть.

[Тануспонг Покаваніч, морський біолог]:

«Планктон поглинає всі поживні речовини. До того ж організми гинуть через брак світла й опускаються на дно, де розкладаються. Через це кисню теж стає менше. Це називається евтрофікацією. Таке явище призводить до загибелі величезної кількості риби».

Учені взяли проби води й провели лабораторні аналізи. Вони показали, що в затоці розростаються колонії ночесвіток — одноклітинних організмів. Така ж «мертва зона» виникла в Сіамській затоці 2020 року, коли Тихий океан нагрівся через кліматичний феномен Ель-Ніньйо. Цього року це явище повторилося.

[Тануспонг Покаваніч, морський біолог]:

«Тепер усі згодні з тим, що феномен Ель-Ніньйо, що виник десь далеко в Тихому океані, уплинув на Таїланд. Ель-Ніньйо призводить до посухи й підвищення температури моря».

Водночас морські біологи ще не знайшли чіткого зв’язку між Ель-Ніньйо та розростанням планктону в Сіамській затоці. Кажуть, що це може бути просто збіг.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Мертва зона» утворилася в Сіамській затоці біля берегів Таїланду через планктон«Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленівДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїВиверження вулкана Етна на Сицилії приваблює туристівЯк щорічна міграція птахів допомагає поширити пташиний грипЯк реагують кіпріоти на погрози «Хезболли»У Гаїті біженці змушені жити в поганих умовах у тимчасових притулкахМасаї в Кенії почали розводити бджіл замість худобиУ Кенії зростає кількість жертв повенейУ Китаї дедалі частіше влаштовують дорогі собачі весілля

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: