20.03.2024
Телеканал NTD

В озері Лох-Несс провели наймасштабніші пошуки за останні 50 років

В озері Лох-Несс провели наймасштабніші пошуки за останні 50 років

У Шотландії знову влаштували полювання на Лохнесське чудовисько — найбільше за останнє пів століття. До озера..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

У Шотландії знову влаштували полювання на Лохнесське чудовисько — найбільше за останнє пів століття. До озера з’їхалися волонтери з різних країн. Загалом коло ста осіб. Ще 300 стежать за пошуками онлайн.

[Керолайн Макнамара, волонтерка зі США]:

«Приблизно 20 років тому, коли ми навчалися в школі в Америці, нам задали твір на вільну тему. Я написала про Лохнесське чудовисько. Уже не пам’ятаю чому. Може, тільки-но подивилася про нього фільм чи щось прочитала. Коли дізналася, що будуть пошуки, то подумала: “О, через 20 років я можу долучитися до полювання”».

Перша згадка про чудовисько в цьому шотландському озері була ще в середні віки. Тоді ірландський монах святий Колумб побачив якогось величезного звіра в річці Несс, яка витікає з озера. А в 1933 році управитель готелю Елді Маккей розповіла постояльцям, що бачила істоту, схожу на кита. Відтоді ентузіасти періодично влаштовують на озері масштабні пошуки.

Й ось учасники знову сканують каламутні води. Пошуки ведуть дві місцеві організації ентузіастів.

[Пол Ніксон, голова Drumnadrochit Loch Ness Centre]:

«Ще у VI столітті святий Колумб виганяв із цього озера водяного звіра. Але Всесвітній феномен Нессі явили світові спостереження Елді Маккей 90 років тому. 2020 року гідролокатор зафіксував об’єкт розміром із фургон. В озері Лох-Несс століттями відбувалися речі, яких ми не можемо пояснити».

Озеро також досліджують за допомогою безпілотників з інфрачервоними камерами. Використовують і гідрофон для виявлення звуків під водою. Утім, заважає погана погода й жвава навігація на озері. А також технічні питання.

[Алан Маккена, волонтер]:

«Ми виразно чули чотири схлипування — не знаю, як це ще ліпше описати. Це було чутно через гучномовець. Ми розхвилювалися й побігли перевіряти, чи ввімкнений диктофон. Але він не працював. Це сталося з моєї вини».

2019 року інші науковці провели аналіз ДНК у водах озера, щоб виключити можливість наявності великих тварин, таких як динозаври. Вони виявили велику кількість ДНК вугрів і дійшли висновку, що легендарне Лохнесське чудовисько могло бути гігантським вугром.
Коротке посилання на цю сторінку:

В озері Лох-Несс провели наймасштабніші пошуки за останні 50 роківЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриЯк угорці повертаються до сільського життяСрібна шахта відродила занепале боснійське містоВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніТепловий стрес охоплює дедалі більше територій Європи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: