27.11.2024
Телеканал NTD

В озері Лох-Несс провели наймасштабніші пошуки за останні 50 років

В озері Лох-Несс провели наймасштабніші пошуки за останні 50 років

У Шотландії знову влаштували полювання на Лохнесське чудовисько — найбільше за останнє пів століття. До озера..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

У Шотландії знову влаштували полювання на Лохнесське чудовисько — найбільше за останнє пів століття. До озера з’їхалися волонтери з різних країн. Загалом коло ста осіб. Ще 300 стежать за пошуками онлайн.

[Керолайн Макнамара, волонтерка зі США]:

«Приблизно 20 років тому, коли ми навчалися в школі в Америці, нам задали твір на вільну тему. Я написала про Лохнесське чудовисько. Уже не пам’ятаю чому. Може, тільки-но подивилася про нього фільм чи щось прочитала. Коли дізналася, що будуть пошуки, то подумала: “О, через 20 років я можу долучитися до полювання”».

Перша згадка про чудовисько в цьому шотландському озері була ще в середні віки. Тоді ірландський монах святий Колумб побачив якогось величезного звіра в річці Несс, яка витікає з озера. А в 1933 році управитель готелю Елді Маккей розповіла постояльцям, що бачила істоту, схожу на кита. Відтоді ентузіасти періодично влаштовують на озері масштабні пошуки.

Й ось учасники знову сканують каламутні води. Пошуки ведуть дві місцеві організації ентузіастів.

[Пол Ніксон, голова Drumnadrochit Loch Ness Centre]:

«Ще у VI столітті святий Колумб виганяв із цього озера водяного звіра. Але Всесвітній феномен Нессі явили світові спостереження Елді Маккей 90 років тому. 2020 року гідролокатор зафіксував об’єкт розміром із фургон. В озері Лох-Несс століттями відбувалися речі, яких ми не можемо пояснити».

Озеро також досліджують за допомогою безпілотників з інфрачервоними камерами. Використовують і гідрофон для виявлення звуків під водою. Утім, заважає погана погода й жвава навігація на озері. А також технічні питання.

[Алан Маккена, волонтер]:

«Ми виразно чули чотири схлипування — не знаю, як це ще ліпше описати. Це було чутно через гучномовець. Ми розхвилювалися й побігли перевіряти, чи ввімкнений диктофон. Але він не працював. Це сталося з моєї вини».

2019 року інші науковці провели аналіз ДНК у водах озера, щоб виключити можливість наявності великих тварин, таких як динозаври. Вони виявили велику кількість ДНК вугрів і дійшли висновку, що легендарне Лохнесське чудовисько могло бути гігантським вугром.
Коротке посилання на цю сторінку:

В озері Лох-Несс провели наймасштабніші пошуки за останні 50 роківЖителі півдня США відгороджують будинки мішками з піском, рятуючись від повеніСильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїТуристам і мешканцям Данії прищеплюватимуть екологічні звичкиМертва риба заповнила береги лагуни в МексиціПанамський острів тоне через зміну кліматуНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарівБджоли жалять лісорубів, охороняючи мангрові ліси КеніїКатування та втеча від війни: урятовані в морі нелегальні іммігранти діляться своїми історіями

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: