05.12.2024
Телеканал NTD

«Україна стане сильнішою»: результати візиту Зеленського до країн Європи

«Україна стане сильнішою»: результати візиту Зеленського до країн Європи

Упродовж вихідних і на початку цього тижня президент Володимир Зеленський відвідав низку європейських країн, де зустрічався..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Упродовж вихідних і на початку цього тижня президент Володимир Зеленський відвідав низку європейських країн, де зустрічався із союзниками України. Поїздка була плідною.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Повертаємося додому з новою політичною підтримкою, новими домовленостями. Територіальну цілісність України всі чітко підтверджують. Літаки для України будуть. Додаткова бронетехніка буде. ППО посилимо».

Так, Данія та Нідерланди оголосили, що передадуть Україні літаки F-16 американського виробництва. Перші шість мають прибути вже до кінця цього року. Загалом Данія дасть 19 літаків. Нідерланди мають 42, але ще не вирішили, чи пожертвують їх усі.

Це перші реальні зобов’язання передати F-16 Збройним силам України. Вони з’явилися за кілька днів після того, як Сполучені Штати Америки дали на це згоду. Прем’єр-міністр Данії висловила надію, що інші країни наслідують їхній приклад.

[Метте Фредеріксен, прем’єр-міністр Данії]:

«Сьогодні ми оголосили, що передамо Україні винищувачі F-16. Разом із Нідерландами, ми перша країна, яка взяла на себе тверде й конкретне зобов’язання пожертвувати західні винищувачі. І, сподіваюся, за нами підуть інші».

Водночас керувати літаками F-16 українських пілотів навчатиме Греція. За інформацією від офіційних осіб, тренування проходитимуть у Данії та Румунії.

Крім того, на запрошення прем’єра Греції Кіріакоса Міцотакіса Зеленський узяв участь у роботі Балканського саміту. Там лідери 11 держав підписали Афінську декларацію, яка передбачає підтримку територіальної цілісності України.

Також відбулися зустрічі з лідерами Болгарії, Сербії, Хорватії, Чорногорії, Молдови та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: