18.03.2024
Телеканал NTD

Повернути собі місце на пляжі: Грецію охопив «Рух рушників»

Повернути собі місце на пляжі: Грецію охопив «Рух рушників»

Місце на пляжі мусять виборювати жителі грецького острова Парос. Десятки людей проводять демонстрацію на березі Егейського..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Місце на пляжі мусять виборювати жителі грецького острова Парос. Десятки людей проводять демонстрацію на березі Егейського моря. Їхня мета — розповісти про проблему.

Останніми роками на громадських пляжах Паросу меншає місця, де можна просто покласти рушник та безплатно позасмагати. Уздовж узбережжя розставлені парасольки та лежаки, які здають в оренду. День користування двома шезлонгами та парасолькою коштує понад сто євро.

[Роніт Нешер, жителька острова Парос]:

«Це неповага до місцевих жителів. Фактично в них забирають те, до чого вони звикли. Лише уявіть собі літню пані, яка щодня ходить на пляж поряд із домом, і раптом там з’являється так багато лежаків та парасольок, що їй не лишається місця».

Жителі острова також кажуть, що бізнесмени займають парасольками та шезлонгами більше місця, ніж їм відведено.

Протест, який у ЗМІ називають «Рухом рушників», швидко поширився на інші острови. На сусідньому Наксосі розпочали ініціативу під назвою «Рятуйте пляжі Наксосу». За три тижні до руху приєдналися 5000 осіб. Вони подали скаргу до суду.

[Елені Андріанопулу, представниця руху]:

«У туристичний сезон пляжі повністю заставлені цими парасольками та шезлонгами. І для людей, які не хочуть сидіти в шезлонгах, просто не лишається місця. Це дуже велика проблема. Люди не можуть насолоджуватися пляжним відпочинком, хоч це й громадський простір».

Протестувальники зазначають, що треба налагодити баланс між розвитком туризму та нормальним існуванням місцевих жителів.

Берегова лінія Греції простяглася на 16 тисяч кілометрів. Уздовж узбережжя розташовані сотні пляжів, і на багатьох є платні парасольки та шезлонги. Країна вийшла з боргової кризи п’ять років тому, і відновлення її економіки значною мірою залежить від туризму.
Коротке посилання на цю сторінку:

Повернути собі місце на пляжі: Грецію охопив «Рух рушників»Ізраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїНа Канарських островах протестують проти масового туризмуНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: