25.09.2024
Телеканал NTD

Влада Швеції бачить користь у відмові від жорсткого карантину

Влада Швеції бачить користь у відмові від жорсткого карантину

Поки в більшій частині Європи діє жорсткий карантин, у Швеції й далі працюють школи, підприємства й..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Поки в більшій частині Європи діє жорсткий карантин, у Швеції й далі працюють школи, підприємства й магазини. Уряд країни вважає, що епідеміологічна ситуація стабілізувалася й обрана ним стратегія виявилася правильною.

У Швеції заборонено лише відвідувати будинки для людей похилого віку й збиратися групами більш як 50 осіб. Решта — просто рекомендації. Шведів закликали дотримуватися дистанції, мити руки, працювати, якщо це можливо, віддалено й вихідними днями нікуди не їздити.

[Анн Лінде, голова МЗС Швеції]:
«Якщо пандемія триватиме рік чи більше, ми зможемо дотримуватися цих заходів. Це марафон, а не спринт. Перевага обраної нами стратегії в тому, що її можна використовувати дуже довго».

Шведські вчителі вважають, що дітям необхідне живе спілкування з однолітками. А голова Агентства громадської охорони здоров’я Швеції Йоган Карлсон упевнений, що від жорсткої самоізоляції більше шкоди, ніж користі.

[Йоган Карлсон, голова Агентства охорони здоров’я Швеції]:
«Ми не вимагаємо від людей залишатися вдома. Це дуже важлива частина нашої політики. Люди мають виходити на вулицю, займатися спортом, дихати свіжим повітрям. <> Особливо літні, якщо можуть виходити самостійно, то мають це робити, щоб зміцнювати здоров’я».

Економісти також не бачать користі в жорсткому карантині. На їхню думку, після нього країні буде надважко відновлюватися. Економіка Швеції дуже залежить від експорту й уже й так постраждала. До того ж зростає безробіття.

Торгівля всередині країни, хоч і не така жвава, як раніше, але триває.

[ринковий торговець]:
«Можу впевнено сказати: якби в місті запровадили карантин, ми би пропали. Не знаю, як усе відбувається в інших країнах, але хочу, щоб моїм європейським колегам по фруктовому бізнесу було легше».

Тим часом деякі шведські вчені різко критикують політику влади. На їхню думку, вона може призвести до катастрофи.

У Швеції загалом виявлено понад 16 тисяч випадків зараження COVID-19. Померло 1937 осіб. У процентному співвідношенні смертність дещо менша, ніж в Італії, Франції та Великій Британії. Водночас вона набагато вища, ніж в інших скандинавських країнах — Данії, Фінляндії та Норвегії.

Влада Швеції очікує, що цього року ВВП країни скоротиться на 4%. Вона виділила дев’ять мільярдів євро на подолання наслідків пандемії коронавірусу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Влада Швеції бачить користь у відмові від жорсткого карантинуСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CМарокко: лазні закриті, води немаєЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпеки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: