20.04.2024
Телеканал NTD

Австралійці несподівано зацікавилися дзвонарством

Австралійці несподівано зацікавилися дзвонарством

Ще рік тому собор Святого Давида в австралійському Гобарті дуже потребував дзвонарів. Якщо якийсь волонтер був..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Ще рік тому собор Святого Давида в австралійському Гобарті дуже потребував дзвонарів. Якщо якийсь волонтер був зайнятий, недільна служба проходила без передзвону.

Але тепер чомусь багато жителів Гобарта забажали опанувати дзвонарство. Однак місць для всіх бракує, і вже з’явився довгий список претендентів.

Гаррі Говарду пощастило — він потрапив до групи, яка навчається з цього року. Про курси дізнався з інтернету.

[Гаррі Говард, дзвонар]:
«Я не знав, що існують дзвонарі, і по-справжньому не замислювався, як калатають дзвони. Але ми жили неподалік собору й чули цей передзвін. Тож я ріс, чуючи дзвони».

Дзвонарі репетирують щопонеділка. Навчає їх інструктор Дуг Ніколс. Він каже, що треба роки, щоб опанувати цю майстерність. У самого ж за плечима величезний досвід.

[Дуг Ніколс, інструктор]:
«Мені подобається відчувати, як урухомлюєш дзвін, подобається, як лунає передзвін. І є щось особливе у звучанні, коли збирається гурт по-справжньому добрих дзвонарів».

Крім практики, дзвонарі приходять на службу щонеділі. Вони також калатають у дзвони під час вінчань, а ще на Різдво й Новий рік.

На вежі встановлено десять дзвонів. Найбільший важить 1100 кілограмів. Більшість відлито коло ста років тому. Перший камінь у фундамент собору Святого Давида заклав принц Альфред — син королеви Вікторії. Це було в січні 1868 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Австралійці несподівано зацікавилися дзвонарствомКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонНовий гігантський твір художника Сейпа привертає увагу до мігрантів10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріВ Італії вимирають газетні кіоскиУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: