20.08.2024
Телеканал NTD

У піраміді Хеопса знайшли 9-метровий коридор

У піраміді Хеопса знайшли 9-метровий коридор

Важливе відкриття зробили археологи в давньоєгипетському некрополі в Гізі. За допомогою сучасних технологій вдалося виявити коридор..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Важливе відкриття зробили археологи в давньоєгипетському некрополі в Гізі. За допомогою сучасних технологій вдалося виявити коридор у піраміді Хеопса. Його довжина — дев’ять метрів, ширина — трохи більше як два метри.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«Імовірно, коридор збудували, щоб полегшити вагу піраміди. Чи знаходили ми такі коридори? Так, схожий коридор є в піраміді в Медумі, але склепіння там іншої форми».

Оскільки коридор не має виходу назовні, археологи називають його камерою. Точне призначення цієї порожнини невідоме. Але вчені впевнені, що знахідка приведе до нових відкриттів. Адже гробницю фараона Хеопса досі не знайдено.

[Захі Хавасс, археолог]:
«На глибині семи метрів розташований інший коридор. Його й той коридор, що знайдено щойно, розділяють сім метрів. Це дуже важливо. Гадаю, це перше чітке свідчення того, що гробниця Хеопса існує, і ми можемо її знайти».

Археолог Захі Хавасс уважає, що за кілька місяців зможе перевірити свій здогад.

Піраміда Хеопса — одна з найбільших єгипетських пірамід. Це єдине із «Семи чудес світу» античності, яке збереглося до наших днів. За оцінками, його вік — приблизно 4500 років.

Піраміда зберігає багато загадок. Наприклад, про неї немає згадок у єгипетських папірусах. Перші відомі описи трапляються в давньогрецького історика Геродота та в арабських легендах. Геродот писав, що піраміду будували 100 тисяч людей. На роботу пішло 20 років. З його слів, її зводили на честь Хеопса, а гробниця розташована в іншому місці.

З 2015 року знамениту піраміду досліджують за допомогою ендоскопів та іншого високотехнологічного обладнання.
Коротке посилання на цю сторінку:

У піраміді Хеопса знайшли 9-метровий коридор«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуВ Італії вимирають газетні кіоскиУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на Сицилії15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у ПарижіРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціон

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: