18.10.2024
Телеканал NTD

Картини Гої та Веласкеса вперше за 100 років повернулися до Іспанії

Картини Гої та Веласкеса вперше за 100 років повернулися до Іспанії

Шедеври Веласкеса, Гої, Мурільйо та Ель Греко вперше за сто років повернулися до Іспанії. Дев'ять картин..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Шедеври Веласкеса, Гої, Мурільйо та Ель Греко вперше за сто років повернулися до Іспанії. Дев’ять картин іспанських художників виставили в музеї Прадо в Мадриді.

Усе це експонати з приватної колекції Фріка. Зазвичай вони зберігаються в особняку на П’ятій авеню в Нью-Йорку, але зараз там триває ремонт.

[Ієн Вордроппер, директор музею Фріка]:
«Фрік зібрав невелику, але чудову колекцію іспанського живопису — дев’ять картин. Ми дуже раді, що зараз вони тут серед експонатів музею Прадо. Для нас найцікавіше — це не лише показати їх публіці тут, в Іспанії, а й зіставити їх (з іншими картинами)».

Серед картин — «Кузня» Франсіско Гої, «Портрет короля Філіпа IV» Дієго Веласкеса й роботи Ель Греко — «Святий Ієронім» і «Вигнання торговців із храму».

[Хав’єр Портус, працівник музею Прадо]:

«Фрік був одним із найбагатших людей свого часу й мав доступ до всього ринку творів мистецтва. Те, що з усіх іспанських художників він вибрав здебільшого лише Веласкеса, Ель Греко й Гою, показує, що було каноном іспанського живопису для американських колекціонерів початку XX століття».

Генрі Клей Фрік був американським бізнесменом і меценатом. Він збудував особняк у Мангеттені, де й виставлено його колекцію картин. Згідно із заповітом колекціонера, музей не дає в оренду експонати. Виняток зробили лише на час ремонту.

Шедеври іспанського живопису демонструватимуть у Мадриді до 2 липня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Картини Гої та Веласкеса вперше за 100 років повернулися до ІспаніїЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеДо албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристівАнглія повернула Австралії списи аборигенів, які вивіз Джеймс КукШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіСендбординг повертається до НамібіїГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в Італії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: