18.08.2024
Телеканал NTD

У США створили найпотужніший у країні лазер

У США створили найпотужніший у країні лазер

Найпотужніший у США лазер стоятиме в Мічиганському університеті. Його назвали «Зевс». Скоро за його допомоги проведуть..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Найпотужніший у США лазер стоятиме в Мічиганському університеті. Його назвали «Зевс». Скоро за його допомоги проведуть перший експеримент. Потужність лазера — три петавати.

[Луїза Віллінгейл, професор Мічиганського університету]:
«Три петавати — це в 3000 разів більше за всю енергосистему США».

На створення лазерної установки пішло понад 18 мільйонів доларів.

[Луїза Віллінгейл, професор Мічиганського університету]:
«За допомогою “Зевса” ми вивчатимемо всілякі фізичні явища».

За допомогою лазерної системи надкоротких імпульсів проводитимуть дослідження в галузі фізики (зокрема досліджуватимуть космічну плазму), медицини, електроніки та національної безпеки.

Цього року установку запускатимуть не на всю потужність, а наступного — уже на повну.

Перший у світі лазер потужністю один петават збудували в США чверть століття тому. Потім почали з’являтися потужніші установки в Європі та Азії. Так, у Румунії є лазер потужністю 10 петаватів, а в Китаї — 13. Причому китайські вчені планують побудувати установку потужністю 100 петаватів.

Потужність таких лазерів — пікова. Вона досягається шляхом скорочення лазерного імпульсу. Так тратиться менше електроенергії. Але що коротший імпульс, то складніше проводити експерименти.
Коротке посилання на цю сторінку:

У США створили найпотужніший у країні лазерБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: