16.05.2024
Телеканал NTD

НАСА готується до зіткнення з астероїдом

НАСА готується до зіткнення з астероїдом

НАСА готується переспрямувати подвійний астероїд. Місія DART стане першим випробуванням того, як людство захищатиме Землю в..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

НАСА готується переспрямувати подвійний астероїд. Місія DART стане першим випробуванням того, як людство захищатиме Землю в разі можливого зіткнення з астероїдом.

Для цього безпілотний керований космічний апарат відправлять до подвійного навколоземного астероїда Дідима. Він зіткнеться з його супутником Діморфосом, щоб змістити його з орбіти.

[Андреа Райлі, керівник програми DART]:
«Ми постійно шукаємо в небі потенційні нові загрози від астероїдів. Розмір Діморфоса належить до класу, який непокоїть найбільше — приблизно 140 на 60 метрів. І тому це випробування дасть нам упевненість у тому, що ми маємо стратегію пом’якшення наслідків, якщо коли-небудь виникне загроза».

Апарат місії DART стартував торік у листопаді з космодрому в Каліфорнії.

Фінал програми настане 26 вересня, коли він застосує на супутнику «техніку кінетичного удару». У Діморфос він уріжеться на швидкості 6,6 кілометра за секунду. Як наслідок, літальний апарат знищиться, а космічне тіло змінить орбітальний період.

[Ненсі Шабот, учасниця програми DART]:
«Серед тіл, що зближуються із Землею, є чотири розміром коло 10 кілометрів. Ми знайшли їх усі й ми відстежуємо, чи будуть вони найближчим часом нам загрожувати».

Приблизно за 10 днів до зіткнення корабель відправить на Діморфос мініспусковий апарат із камерами. Вони запишуть мить удару й відправлять зображення на Землю.

Астероїд, на який націлений DART, не становить реальної загрози Землі. Він крихітний і в разі зіткнення із планетою не спричинить глобальної катастрофи. Він значно менший за метеорит Чиксулуб, який зіткнувся із Землею коло 66 мільйонів років тому, через що, як заведено вважати, вимерли динозаври.
Коротке посилання на цю сторінку:

НАСА готується до зіткнення з астероїдомБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: