18.07.2024
Телеканал NTD

Фермер із Гази розкопав у себе на подвір’ї мозаїку візантійської епохи

Фермер із Гази розкопав у себе на подвір'ї мозаїку візантійської епохи

Знайти мозаїку візантійської доби в себе на городі — так щастить не всім. Але саме це..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Знайти мозаїку візантійської доби в себе на городі — так щастить не всім. Але саме це й трапилося із палестинським фермером у Газі. За оцінками фахівців, мозаїці 1300–1500 років. Салман аль-Набахін наткнувся на неї пів року тому.

Усе почалося з того, що він схотів посадити у дворі дерева. Саджанці приживалися погано. Фермер і його син вирішили перевірити ґрунт і почали копати глибоку яму. Так виявили частину мозаїчної підлоги.

[Салман аль-Набахін, житель Гази]:
«Разом із племінником ми пошукали інформацію в інтернеті. Так дізналися, що це мозаїка часів візантійського правління».

Вивчатимуть знахідку міжнародні експерти та французькі науковці.

[Салман аль-Набахін, житель Гази]:

«Уважаю, що ця мозаїка дорожча за будь-які скарби. Це палестинське надбання».

Останніми роками в Газі зробили кілька археологічних відкриттів. Однак у країні не вистачає грошей і мало фахівців. Влада спирається на допомогу міжнародних фондів, які організовують розкопки й консервацію стародавніх пам’яток.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фермер із Гази розкопав у себе на подвір’ї мозаїку візантійської епохиЗ олії — біопальне: новий завод у Дубаї«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюАртефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в АнгліїДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: