21.10.2024
Телеканал NTD

Найтонший хмарочос світу кидає виклик сильним вітрам

Найтонший хмарочос світу кидає виклик сильним вітрам

Коли здіймається вітер, квартири на вершині вежі Стейнвей, що в Нью-Йорку, зсуваються на кілька метрів. Це..

Дата завантаження: 2024-09-21

video

Коли здіймається вітер, квартири на вершині вежі Стейнвей, що в Нью-Йорку, зсуваються на кілька метрів. Це найтонший хмарочос у світі. Його висота — 435 метрів. Площа фундаменту — 32 на 61 метр. Відношення ширини до висоти — 1 до 24.

[Грег Паскареллі, архітектор]:
«За відношення ширини до висоти 1:10 будівлю вважають тонкою. Якщо 1:15, це вже екзотика. А такий хмарочос, як цей, збудувати значно важче».

Щоб зробити будинок стійким, архітекторам довелося вдатися до новітніх технологій.

[Грег Паскареллі, архітектор]:
«Фасад хмарочоса має гарну й складну фактуру з теракоти й бронзи. Вона створює турбулентність і не дає будівлі дуже розгойдуватися».

Коливання гасить також демпфер зі сталевих пластин загальною вагою 800 тонн. 200 фундаментних анкерів ідуть углиб на 30 метрів, щоб теж забезпечити стійкість хмарочоса.

Вежа Стейнвей стоїть на 57-й вулиці, яка відома як Вулиця мільярдерів. У хмарочосі 82 поверхи й лише два ліфти. Унизу розташований концертний зал. Його збудували майже 100 років тому на місці фортепіанного салону.

77 поверхів призначені для розкішних апартаментів. Загалом у будівлі 60 квартир за ціною від 18 до 66 мільйонів доларів. На інших поверхах розміщено магазини й зони відпочинку. Будували вежу з 2015 до 2021 року. На все витратили два мільярди доларів.

Стейнвей — третій за висотою хмарочос у Нью-Йорку й четверта найвища будівля в США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найтонший хмарочос світу кидає виклик сильним вітрамУ німецькому озері знайшли грибок, який харчується пластикомДосягнувши Місяця, Індія звертає свій погляд на СонцеСобака-робот із лапами-пилососами чистить італійський пляжУ Японії розробили прилад, який запобігає тепловому ударовіДослідниця на каяку допомагає контролювати здоров’я канадських річокСіан Проктор — астронавт-аматор і перша афроамериканка, яка пілотувала космічний корабельРуїни давньоримської пральні виявили під час будівельних робіт поруч із ВатиканомЧи можуть надзвукові пасажирські авіаперельоти стати реальністюПерше випробування магнітного поїзда відбулося в Нідерландах

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: