18.06.2024
Телеканал NTD

У Мексиці відновлюють стародавнє житло правителів мая

У Мексиці відновлюють стародавнє житло правителів мая

Мексиканські археологи почали реставрувати оселю індіанців мая. Вона розташована на півострові Юкатан в давньому місті Цибільчальтун...

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Мексиканські археологи почали реставрувати оселю індіанців мая. Вона розташована на півострові Юкатан в давньому місті Цибільчальтун.

Споруда — 12 метрів заввишки. За попередні десятиліття її відкопали на 70 %. Цього року планують довести цю роботу до кінця.

[Анхель Гонгора Салас, археолог]:
«Ми знайшли щонайменше 50 кімнат. Деякі сполучені одна з одною. Є кілька портиків, кілька затоплених внутрішніх двориків, а також приміщення, де готували їжу й виконували іншу роботу».

У стародавньому будинку жили лише правителі. Для решти мая це місце було закритим.

Цибільчальтун означає «місце, де є написи на каменях». Місто охоплює площу 16 квадратних кілометрів. Воно існувало кілька тисячоліть, то розширюючись, то зменшуючись. Його розквіт припав на період із кінця VIII до кінця IX століття.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Мексиці відновлюють стародавнє житло правителів маяЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: