29.08.2024
Телеканал NTD

ЄС надав Україні статус кандидата

ЄС надав Україні статус кандидата

У четвер лідери Євросоюзу офіційно надали Україні й Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС. Водночас..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

У четвер лідери Євросоюзу офіційно надали Україні й Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС. Водночас Грузія дістала «європейську перспективу».

Голова Європейської ради Шарль Мішель написав у своєму твіттері: «Погоджено! Європейська рада щойно ухвалила рішення про надання статусу кандидата до ЄС Україні та Молдові. Історичний момент! Сьогодні — віховий крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського і Маю Санду, а також народи України і Молдови. Наше майбутнє — разом!»

Цей крок дає старт найамбітнішому розширенню ЄС із часів холодної війни.

Виступаючи на пресконференції, президент Європейського парламенту Роберта Мецола привітала європейське майбутнє України.

[Роберта Мецола, президент Європейського парламенту]:
«Рішення надати Україні статус кандидата правильне. Воно зміцнить Україну. Це зміцнить Європу. Це рішення для свободи та демократії, яке ставить нас на справедливий бік історії».

Цього разу ЄС ухвалив таке рішення нехарактерно швидко. Але найбільша війна в Європі з часів Другої світової та прохання України щодо прискореного розгляду змінили повільний підхід блоку до розширення.

Статус кандидата в ЄС не дає автоматичного права на вступ до Євросоюзу чи негайних гарантій безпеки. А проте, щойно країна здобуде членство, щодо неї почне діяти положення договору ЄС, згідно з яким, якщо член стає жертвою збройної агресії, інші країни блоку зобов’язані надавати йому допомогу всіма можливими способами.

І все ж основні переваги членства в ЄС економічні, оскільки воно дає доступ до ринку, де 450 мільйонів споживачів, вільний рух робочої сили, товарів, послуг та капіталу.

Щоб здобути членство, Україна повинна відповідати низці докладних політичних та економічних умов, зокрема й прийняти певні демократичні принципи. Процес може тривати роками або навіть десятиліттями.

Європейські чиновники зазначили, що Україна вже ухвалила близько 70 % правил і стандартів ЄС. Але вони також вказали на корупцію і необхідність глибоких політичних та економічних реформ у країні.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС надав Україні статус кандидатаВлада Еквадору оголосила війну злочинним бандамТисячі сербів знову протестують проти результатів виборівСловенським рятувальникам удалося визволити групу туристів із затопленої печери2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуВ Україні новий головнокомандувачВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиКім Чен Ин наказав армії та промисловому сектору готуватися до війниПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООН

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: