26.06.2024
Телеканал NTD

Коаліція Макрона втратила більшість у французькому парламенті

Коаліція Макрона втратила більшість у французькому парламенті

Президент Франції Емманюель Макрон утратив абсолютну більшість у Національних зборах. За результатами другого туру парламентських виборів..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Президент Франції Емманюель Макрон утратив абсолютну більшість у Національних зборах. За результатами другого туру парламентських виборів його коаліція «Разом!» хоч і вийшла на перше місце, але дістала лише 245 мандатів. Тобто втратила близько сотні крісел.

На друге місце вийшла коаліція ультралівих та зелених «Новий народний екологічний та соціальний союз». Він дістав 131 крісло. А третьою прийшла ультраправа партія Марін Ле Пен «Національне об’єднання». Вона в парламенті матиме 89 місць.

Ле Пен заявила, що хоче об’єднати всіх патріотів, зокрема й лівих.

[Марін Ле Пен, лідерка «Національного об’єднання»]:
«Ми й далі працюватимемо над об’єднанням французького народу в один великий народний рух. До нього увійдуть усі патріоти — як праві, так і ліві. Ми захистимо країну від руйнування, яке ми бачимо щодня».

У попередньому парламенті коаліція Макрона мала понад 300 місць. А для абсолютної більшості необхідно щонайменше 289.

Тепер президентові доведеться шукати підтримки інших політичних сил, щоб і далі втілювати заплановані реформи. Водночас у колишнього марксиста Жан-Люка Меланшона, який очолює ультралівих, зовсім інша політична програма.

Тоді як Макрон обіцяє підвищити пенсійний вік, Меланшон — навпаки, знизити. Макрон також обіцяє перейти на зелені джерела енергії, а його найближчий суперник — підвищити мінімальну зарплату та заморозити ціни на предмети першої потреби.

Нині у французів настав період невизначеності. Уперше за десятиліття жодна партія не набрала абсолютної більшості. Це загрожує політичною кризою та ще більшим падінням рівня життя.

Явка на виборах становила трохи більше ніж 38 %. Це навіть менше, ніж у першому турі, що відбувся 12 червня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Коаліція Макрона втратила більшість у французькому парламентіМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °C

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: