20.02.2024
Телеканал NTD

На початку літа Греція почала знову запасатися вугіллям

На початку літа Греція почала знову запасатися вугіллям

На відкритій копальні «Мегаполіс» у Греції роторний екскаватор набирає буре вугілля і відправляє його конвеєрною стрічкою..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

На відкритій копальні «Мегаполіс» у Греції роторний екскаватор набирає буре вугілля і відправляє його конвеєрною стрічкою на склад. Утім, ці запаси використають досить швидко — упродовж двох місяців.

«Мегаполіс» розташований на півдні півострова Пелопоннес — в одному з двох вугільних центрів країни. З 2010 року Греція почала згортати видобуток вугілля, бо ЄС узяв курс на відновлювані джерела енергії.

Однак тепер через рішення Росії не постачати газ до низки європейських країн, Афіни турбуються про свою енергетичну безпеку.

Так, уряд Греції відклав плани щодо виведення з експлуатації деяких вугільних електростанцій. Він каже, що цього й наступного року видобуток вугілля збільшать на 50 %. Зокрема, зараз, напередодні туристичного сезону, коли більше енергії витрачають на кондиціювання приміщень.

[Константінос Гідіс, директор копальні «Мегаполіс»]:
«Цього року на наших складах є 640 тисяч тонн бурого вугілля. Торік їх було коло 450 тисяч тонн. Так ми зможемо задовольнити літній попит, який зазвичай збільшується через погоду, а також через невизначеність із природним газом».

Біля копальні стоїть місто, де живе коло 5000 осіб. Багато хто, як і раніше, працює на вугільному розрізі, хоч до 2011 року тут закрилися дві електростанції. Тоді 53 % електроенергії Греція виробляла завдяки вугіллю. Нині ж цей обсяг скоротили до 10 %. Водночас 46 % імпортного газу країна отримує з Росії.

[Константінос Гідіс, директор копальні «Мегаполіс»]:
«Наших запасів бурого вугілля вистачить, щоб виробляти електроенергію впродовж двох місяців, а за потреби навіть довше».

Прем’єр-міністр Греції повідомив, що термін служби вугільних електростанцій у Греції можуть подовжити до 2028 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

На початку літа Греція почала знову запасатися вугіллямНирки — у центрі нової кризи в НепаліПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківІноземні туристи раді: курс єни впав до 34-річного мінімумуІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Як накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів Панами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: