28.01.2024
Телеканал NTD

Парламентські вибори у Франції: партія Макрона перемогла з мінімальним відривом

Парламентські вибори у Франції: партія Макрона перемогла з мінімальним відривом

З мінімальною перевагою керівна коаліція «Разом!» перемогла на парламентських виборах у Франції. Її очолює рух президента..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

З мінімальною перевагою керівна коаліція «Разом!» перемогла на парламентських виборах у Франції. Її очолює рух президента Макрона «Відродження». Найближчого суперника вона випередила на одну десяту відсотка.

Упритул до лідера підійшла ліва коаліція «Новий народний екологічний та соціальний союз». Його лідер Жан-Люк Меланшон каже, що президент зазнав поразки.

[Жан-Люк Меланшон, лідер партії «Нескорена Франція»]:
«Щодо першого туру, то президентську партію переможено й повалено».

На умовному третьому місці опинилася ультраправа коаліція. Так, партія «Національне об’єднання» Марін Ле Пен відстала від лівих та центристів на 7 %.

[Марін Ле Пен, лідерка партії «Національне об’єднання»]:

«Наступної неділі важливо не дозволити Емманюелю Макрону здобути абсолютну більшість, якою він зловживатиме, щоб застосувати свій автократичний і жорсткий підхід і нав’язати нам свою програму, спрямовану проти соціальних пільг».

Водночас явка була низькою. Понад половина виборців не прийшла на дільниці для голосування.

[виборниця]:
«Дуже шкода, що відсоток тих, хто утримався, такий високий. Під час президентських виборів люди справді мобілізувалися. Я стояла в черзі півтори години, а сьогодні нікого нема. Вибори важливі».

Другий тур виборів відбудеться 19 червня. Після цього стане відомим склад Національних зборів, до яких входить 577 депутатів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Парламентські вибори у Франції: партія Макрона перемогла з мінімальним відривомСША та їхні союзники почали спільні удари по об’єктах хуситів у ЄменіПерша перемога: Дональд Трамп обійшов усіх республіканських кандидатів в АйовіЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантів«Є привід для оптимізму»: Столтенберг зробив заяву після форуму в ДавосіЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судСкоординовані атаки палестинців: одна ізраїльтянка загинула, 12 осіб пораненоАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в Китаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: