19.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (12 по 17 червня)

Огляд світових подій (12 по 17 червня)

1. Парламентські вибори у Франції: партія Макрона перемогла з мінімальним відривом Парламентські вибори Франція З мінімальною..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Парламентські вибори у Франції: партія Макрона перемогла з мінімальним відривом

Парламентські вибори
Франція

З мінімальною перевагою керівна коаліція «Разом!» перемогла на парламентських виборах у Франції. Її очолює рух президента Макрона «Відродження». Найближчого суперника вона випередила на одну десяту відсотка.

Упритул до лідера підійшла ліва коаліція «Новий народний екологічний та соціальний союз». Його лідер Жан-Люк Меланшон каже, що президент зазнав поразки.

[Жан-Люк Меланшон, лідер партії «Нескорена Франція»]:
«Щодо першого туру, то президентську партію переможено й повалено».

На третьому місці опинилася ультраправа коаліція. Так, партія «Національне об’єднання» Марін Ле Пен відстала від суперників на 7 %.

[Марін Ле Пен, лідерка партії «Національне об’єднання»]:
«Наступної неділі важливо не дозволити Емманюелю Макрону здобути абсолютну більшість, якою він зловживатиме, щоб застосувати свій автократичний і жорсткий підхід і нав’язати нам свою програму, спрямовану проти соціальних пільг».

Водночас понад половина виборців не прийшла на дільниці для голосування.

[виборниця]:
«Дуже шкода, що відсоток тих, хто утримався, такий високий. Під час президентських виборів люди справді мобілізувалися. Я стояла в черзі півтори години, а сьогодні нікого нема. Вибори важливі».

Другий тур виборів пройде 19 червня. Після цього стане відомим склад Національних зборів, до яких входить 577 депутатів.

2. На Кубі вироки ухвалили десяткам людей, які протестували минулого літа

Вироки протестувальникам
Гавана, Куба

Куба оголосила, що ухвалила вироки десяткам активістів, які минулого літа брали участь в антиурядових протестах. Ті заворушення назвали наймасштабнішими із часів революції Фіделя Кастро 1959 року.

Утім, їх швидко придушили армійці. Сотні людей кинули за ґрати.

[Лінсай Марія Медерос, працівниця прокуратури Куби]:
«У межах 381 справи винесли 76 остаточних обвинувальних вироків. 16 засуджених віком від 16 до 18 років. З них 15-м замість ув’язнення присудили альтернативні види покарання. Інші справи ще розглядають у судах».

В участі в незаконних протестах звинуватили 790 кубинців, серед яких 55 осіб віком до 18 років. Уже засуджено 300 протестувальників. Їм дали від 5 до 25 років в’язниці, визнавши винними в підбурюванні до заколоту, саботажу, грабежах із застосуванням сили та в громадських заворушеннях.

На Кубі кримінальна відповідальність настає із 16 років. Ті, хто уникнув покарання, дістали попередження. Прокуратура повідомила, що їх може бути ув’язнено, якщо ті порушать накладені на них санкції або вчинять нові подібні злочини.

Правозахисні організації, уряд США та Євросоюз неодноразово заявляли, що судовим процесам на Кубі не вистачає прозорості. Вони також закликають звільнити всіх засуджених.

А ось кубинська влада звинуватила у фінансуванні демонстрацій США.

3. Північна Корея повідомила про спалах невідомого кишкового захворювання

Спалах невідомої хвороби
Північна Корея

Північна Корея повідомила про спалах гострого кишкового захворювання в провінції Хванхе-намдо. Але медики не змогли ідентифікувати хворобу.

Південнокорейські експерти вважають, що це можливо холера або черевний тиф. Інфекція могла потрапити до системи водопостачання, бо в Північній Кореї погані очисні станції.

Зазвичай Пхеньян приховує таку інформацію. Чому її оголосили цього разу, незрозуміло. Можливо, для того, щоб північнокорейський лідер міг показати себе у вигідному світлі. Державні ЗМІ повідомили, що той пожертвував ліки хворим із особистого запасу.

Невизначена кишкова інфекція поширюється в сільськогосподарському регіоні — найважливішому для країни. Це може збільшити й так гостру нестачу продовольства.

Одночасно зараз у Північній Кореї поширюється COVID-19. Про перші випадки захворювання влада повідомила 12 травня. Щоправда, хворобу називають лихоманкою. Імовірно, у країні просто не вистачає або немає наборів для тестування.

Водночас Пхеньян заявляє, що ситуація із COVID поліпшується. Проте у Всесвітній організації охорони здоров’я впевнені, що все навпаки.

За офіційними даними КНДР, у країні вже виявлено чотири з половиною мільйони хворих на так звану лихоманку.

Сеул дав зрозуміти Пхеньяну, що готовий допомогти зупинити спалах будь-якої хвороби. Він пропонував відправити до КНДР вакцини й проти ковіду. Північнокорейська влада мовчить.

4. Євросоюз закупить 110 тисяч доз вакцини проти віспи мавп

ЄС закупить вакцину проти віспи мавп
Європейський Союз

110 тисяч доз вакцини проти віспи мавп закупить Європейський Союз. Єврокомісія вже уклала угоду з однією данською фармкомпанією. Постачання розпочнеться найближчим часом.

Спалах віспи мавп стався на початку травня. Відтоді в 19 країнах ЄС, а також в Ісландії і Норвегії виявили коло 900 випадків зараження. Вакцини насамперед відправлять до регіонів, де ситуація найгірша. Також їх зможуть отримати Ісландія і Норвегія, які не входять до Євросоюзу.

Препарат данської компанії розробили проти звичайної віспи. Але, як кажуть фахівці, він захищає і від віспи мавп. Нині регулятори ЄС працюють над схваленням вакцини в Євросоюзі, щоб її можна було використовувати за новим призначенням. Деякі країни ЄС, приміром Німеччина та Іспанія, мають намір самі закуповувати вакцини.

Віспа мавп — рідкісне вірусне захворювання. Раніше воно поширювалося в Африці. У людей цю хворобу вперше виявили 1970 року на території нинішньої ДР Конго. Зазвичай віспа мавп протікає легко, але бувають ускладнення.

За даними ВООЗ, зареєстровано вже більш як 1600 випадків захворювання в 39 країнах. ВООЗ планує провести засідання надзвичайного комітету, щоб оцінити небезпеку спалаху віспи мавп для світу. Але організовувати масову вакцинацію організація поки не радить.

5. США знемагають від аномальної спеки

Спека!
Маямі, США

Жителів багатьох американських штатів попереджають про небезпеку надмірно спекотної погоди. Це Південна Флорида. У Маямі — сорокаградусна спека, і вона триватиме до кінця тижня.

[відпочивальник на пляжі]:
«Сьогодні дуже спекотно, як у пустелі. Зараз розпал літа, і в цей час стає дуже сухо».

[відпочивальниця на пляжі]:
«Ось уже кілька днів ненормальна спека. <…> Важко. Нічого не робиш, але вже пітнієш. Не рухаєшся, але пітнієш — це погано. Хоча вчора було ще гірше».

Утім, є ті, кому така погода подобається. Цей чоловік з Аргентини. Там зараз зима.

[відпочивальник на пляжі]:
«Ми приїхали з Аргентини, де зараз холодно. Отже, ми насолоджуємося цією спекою, нам її бракувало».

Водночас в Аризоні та Каліфорнії палають лісові пожежі.

А в Чикаго гули сирени, що попереджали про урагани. Негода залишила без світла тисячі людей у ​​передмісті мегаполіса.

У Єллоустонському національному парку через спеку почалися повені та каменепади. Через це його закрили для відвідування, уперше за 34 роки.

6. Євросоюз значно збільшить експорт газу з Ізраїлю через Єгипет

Угода ЄС, Ізраїлю та Єгипту
Каїр, Єгипет

Євросоюз збільшить експорт ізраїльського газу через Єгипет. Відповідну угоду представники трьох країн підписали на зустрічі Східносередземноморського газового форуму в Каїрі. Вона стала першим документом, який дозволяє експорт ізраїльського газу до Європи у великих обсягах.

[Карін Ельхарар, міністр енергетики Ізраїлю]:
«Цей меморандум про взаєморозуміння дає змогу розпочати довгоочікувану співпрацю, у межах якої Ізраїль та Єгипет можуть відіграти значну роль у підвищенні енергетичної безпеки європейських партнерів».

Газ надходитиме з Ізраїлю на єгипетські переробні заводи. Потім його в зрідженому вигляді перевозитимуть до Європи. Так, у ЄС надіються знизити залежність від енергетичних ресурсів Росії.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії]:
«Сьогодні ми зробили дуже важливий крок, бо підписали меморандум про взаєморозуміння щодо постачання природного газу з Ізраїлю до Єгипту. Тут газ зріджуватимуть, а потім транспортуватимуть до ЄС. Це великий крок уперед в енергозабезпеченні Європи».

Сторони уклали угоду на три роки з автоматичним продовженням на два роки.

Євросоюз також сприятиме Ізраїлю та Єгипту в пошуку й видобутку газу на їхніх морських територіях.

Експорт цього енергоносія буде важливим для ЄС до 2030 року. Потім споживання газу скорочуватимуть. Євросоюз зобов’язався до середини сторіччя досягти нульових викидів.

7. Ціна на бензин у США досягла історичного максимуму

5 доларів за галон
Рекордна ціна на бензин у США

Бензин у США й далі дорожчає. Недавно його ціна досягла історичного максимуму, перевищивши 5 доларів за галон. Це приблизно 1,3 долара за літр.

За останні 12 місяців пальне тут подорожчало на 62 %.

Це погана новина для президента-демократа Джо Байдена і його партії, бо за п’ять місяців у країні пройдуть вирішальні вибори до Конгресу.

Для багатьох ціни стали несподіванкою.

[Кароліна Бальді, водій]:
«Я приголомшена. Так дорого за бензин я ще не платила».

У країні середня ціна на пальне — коло 5 доларів за галон. А на цій заправці вже наближається до шести.

[Кароліна Бальді, водій]:
«Можливо, настав час частіше їздити на велосипеді, брати скутери, користуватися іншим транспортом. Подумуємо про перехід на електромобілі».

Влада США випустила на ринок рекордний обсяг запасів нафти, щоб знизити ціни, і закликала великі країни ОПЕК збільшити видобуток.

Ціни на пальне збільшують інфляцію. Вона вже досягла найвищих темпів за 40 років.

[житель Меріленду]:
«Обурливо. Ціни на харчі зросли. Зараз поїсти в “Бургер Кінгу” чи “МакДональдзі” коштує 20 доларів. Я не знаю можливості влади, але їм це треба виправити».

За 12 місяців до травня індекс споживчих цін становив 8,6 %. Це був найбільший приріст у річному обчисленні з грудня 1981 року.

8. Використані маски й експрес-тести загрожують екології

Цунамі протикоронавірусних відходів
Австралія

Австралійка Лінда ось уже як чотири роки збирає сміття на пляжі міста Перт. Разом з іншими волонтерами вона вже очистила природу від 12 тисяч одиниць непотребу, переважно пластикового.

[Лінда Девіс, волонтерка]:
«Я подумала, що якщо зберу й проаналізую сміття з наукового погляду, то в нас буде інформація, звідки воно потрапляє, і чи змінюється його склад».

У 2018 році уряд Західної Австралії заборонив легкі поліетиленові пакети. Потім до списку додали пластикові соломинки, одноразовий посуд і гелієві повітряні кулі.

Відтоді цих предметів у смітті стало вдвічі менше. Проте почали з’являлися інші види відходів.

[Лінда Девіс, волонтерка]:
«Відколи запровадили правило обов’язково носити маску, я почала збирати значно більше масок. А недавно стала знаходити експрес-тести на антитіла, які просто валялися долі. Поки що не на пляжі. Та, припускаю, що колись вони там теж з’являться».

Міністр довкілля Західної Австралії каже, що немає простого рішення, як переробляти засоби індивідуального захисту. Адже їх класифікують як біологічно небезпечні.

[Ріс Вітбі, міністр довкілля Західної Австралії]:
«З погляду громадської охорони здоров’я пріоритетом має бути здоров’я людей і безпечна утилізація цього матеріалу».

Водночас штат і далі обговорює з федеральним урядом, як повторно використовувати викинуті маски.

9. Новий гель допоможе відновитися після серцевого нападу

Гель для серця
Велика Британія

Цей біорозкладний гель зі стовбуровими клітинами може кардинально змінити життя людей, які пережили серцевий напад. Його розробили у Великій Британії. Він може заповнювати тканини, які відмерли через брак кисню.

Поки що тести проводили тільки на здорових мишах у лабораторії Манчестерського університету. З’ясували, що гель зі стовбуровими клітинами зберігався впродовж двох тижнів після введення в серце.

[Кетрін Кінг, дослідниця]:
«Тобто він може утримувати там стовбурові клітини досить довго, щоб вони ніби інтегрувалися в серце».

Дослідження показало, що гель не шкодить серцю, а навпаки, створює середовище для підтримання стовбурових клітин. Тепер науковцям треба перевірити, чи можуть ці клітини відновлювати ушкодженні частини серця.

Нині люди переважно змушені звертатися по трансплантацію серця. Але чекати її доводиться довго. До того ж є небезпека відторгнення.

Раніше хірурги вже намагалися відновлювати серце, вводячи в нього стовбурові клітини, але ті не виживали. Учені мають надію, що гідрогель допоможе усунути проблему.

[Джеймс Лейпер, лікар]:
«Ми проводили дослідження в цій галузі кілька років. Одна з найбільших проблем — зберегти вживлені в серце клітини, щоб вони могли відновити серцевий м’яз і поліпшити результати лікування».

Понад сім із половиною мільйонів людей у Великій Британії живуть із захворюваннями серця й системи кровообігу. І щороку через це помирає 47 тисяч британців.

У глобальному масштабі ішемічна хвороба серця щорічно забирає понад дев’ять мільйонів життів. І це попри значний прогрес у галузі кардіохірургії.

10. Магазин із дешевими будматеріалами відкрився в Австралії

Дешеві будматеріали
Аделаїда, Австралія

Це не зовсім звичний секондгенд. Замість одягу цей магазин, що на північному заході австралійської Аделаїди, продає будівельні матеріали — старі й нові — зі знижкою.

Його відкрила одна благодійна організація. Відвідувачі тут можуть знайти все: від полиць та світильників до сантехніки та меблів. Зазвичай усі товари вдвічі дешевші за роздрібну ціну.

[Деббі Річардсон, відвідувачка]:
«Дуже дивує, наскільки тут усе дешево. Це можливість купити те, на що інакше б довелося збирати гроші».

Ініціативу готували 15 років.

[Луїза Хей, представниця благодійної організації]:
«Гроші, які ми тут отримаємо, знову підуть на наші програми. Їх пустять на зведення будинків та квартир для бідних».

Організація вже збудувала понад 40 жител для мешканців Південної Австралії.

Водночас магазин відкритий для всіх, незалежно від доходу відвідувачів.

Велика частина товарів — це залишки з будмайданчиків. Ще деякі речі жертвують підприємства, які мають завеликі запаси.

[Луїза Хей, представниця благодійної організації]:
«Гроші йдуть на житла. А ще ми збираємо речі зі звалищ, які стануть у пригоді в домівках».

Найближчим часом такі магазини також відкриють у штаті Вікторія.

11. Гливи на кавовій гущі: ековиробництво в Бельгії

Гриби на кавовій гущі
Брюссель, Бельгія

У сирому підвалі старої фабрики в Брюсселі грона глив звисають із півсотні сміттєвих пакетів. Це революційне ековиробництво. Усередині суміш соломи й кавової гущі — сировини, яку по кілька тонн набирають у кав’ярнях Бельгії.

[Жульєн Жаке, гендиректор міської ферми]:
«Щодня ми викидаємо багато кави, а її виробництво витратне: від вирощування до транспортування до Європи. Просто шкода не використовувати її довше, ніж кілька хвилин, поки п’єш каву».

Кавову гущу змішують із соломою у великому барабані, куди додають спори грибів. За два тижні врожай готовий. Продають в органічних магазинах.

[Жульєн Жаке, гендиректор міської ферми]:
«Ми додаємо трохи соломи, щоб ґрунт не був надто щільним. Це, звісно, ідеальна база для вирощування глив. Крім того, це відходи, які щороку викидають по 15 000 тонн в самому лише Брюсселі. Кавова гуща дуже кисла, має безліч застосувань».

Виявилося, що це ідеальний субстрат, бо містить мінерали й поживні речовини. Водночас вирощені гриби не мають кавового присмаку.

Бізнес, що спирається на кругову економіку, де нічого не марнується, у Європі підтримують першочергово. До того ж міські фермери вирощують продукцію вертикальним методом, використовуючи менше ґрунту.

[Стійн Руверс, операційний директор міської ферми]:
«Житель Бельгії щороку споживає п’ять кілограмів кави. У сумі це тисячі тонн (кавової гущі), яку здебільшого викидають. Тож це величезний потенціал. Нам не бракує первинних ресурсів».

Ще одне застосування кавового ековідходу — будівельна плитка. Компанія на іншому кінці Брюсселя дістала перше комерційне замовлення — 200 квадратних метрів звукоізоляції для фірми, що здає в оренду електроінструменти.

12. Зі звалища в сад: мексиканці перетворюють відходи на компост

Зі звалища в сад
Мехіко, Мексика

На це спеціальне звалище, що біля Мехіко, викидають лише органічні відходи. Воно працює чотири роки. І сюди вивозять рештки їжі вже 3000 жителів мексиканської столиці.

Проєкт започаткував місцевий активіст.

[Херардо Монтес де Ока, голова проєкту Hagamos Composta]:
«Якщо органічні відходи відокремити від неорганічних, то половина сміття, яке ми виробляємо, зникає».

На звалище привозять яєчну й горіхову шкаралупу, шкірки фруктів та овочів, чайне листя та інші харчові відходи. За чотири-шість місяців усе це перетворюється на компост, яким можна удобрювати сад чи город.

До проєкту приєдналися вже 23 мексиканські міста.

[Пауліна Камачо, координаторка проєкту]:
«Усе починається з домашнього навчання. Дітям пояснюють, чому важливо сортувати сміття і як це робити».

Отриманий компост розподіляють між учасниками проєкту.

[Кароліна Урета Санчес, учасниця проєкту]:
«У Мехіко ситуація така, що не знаєш, чи потрапить сміття туди, де йому місце, де воно не забруднюватиме природу. А цей проєкт гарантує, що органічні відходи допоможуть збільшити родючість ґрунту, а не стануть додатковою проблемою».

У проєкті також беруть участь жителі Іспанії і Гондурасу. За чотири роки вдалося компостувати 2000 тонн відходів.

13. За що собаку з кличкою Сем зробили героєм коміксу в Чилі

Собака-супергерой
Сантьяго, Чилі

Те, що починалося як звичайні прогулянки парком, перетворило цього пса на супергероя.

Бордер-коллі Сем і його господар Гонсало живуть у чилійській столиці Сантьяго. Регулярно гуляють у міському парку, і якоїсь миті чоловік вирішив поєднувати приємне з корисним. Під час прогулянок він почав збирати сміття.

Цей парк — найбільша зелена зона мегаполіса. Тут є зоопарк, кілька піших маршрутів і фунікулер. У самому лише квітні Гонсало і його пес зібрали в парку 602 маски, 585 пластикових пляшок і 304 контейнери.

[Гонсало Чіанг, господар Сема]:
«Сміття можна принести до парку, але викидати його де завгодно — неправильно».

Гонсало й Сем приходять прибирати щонайменше тричі на тиждень. Це зворушило місцеве керівництво, і воно вирішило зробити образ Сема, який несе на спині сумку зі сміттям, одним із символів турботи про парк. Так виник комікс під назвою «Сем — супергерой міського парку».

[Каталіна Аравенда, ілюстраторка]:
«Він став значно популярнішим, ніж очікували. Комікс потрапив до шкіл. А ще він стрімко поширюється в інтернеті».

Торік парк почав закликати продавців напоїв замінити пластикові стаканчики на скляні. А ще тут тепер сортують сміття й пояснюють, чому це важливо.

Автори коміксу закликають гостей парку користуватися сортувальними станціями, яких тут 40, або ж забирати сміття із собою.

[Едуардо Віллалобос, директор парку]:
«Такі відвідувачі, як Сем, надихнули нас прискорити освітній процес і структурувати сортування сміття. Так жителі Сантьяго стають охайнішими, більше дбають про довкілля, наші ліси й парки».

14. Крижаний заплив: чилійка побила рекорд Гіннеса

Крижана русалка
Кабо-де-Орнос, Чилі

Крижана русалка — так називають чилійку Барбару Ернандес. 36-річна жінка встановила світовий рекорд Гіннеса, пропливши 5,5 кілометрів кордоном між Тихим та Атлантичним океанами на півдні Чилі.

[Барбара Ернандес, плавчиня]:
«Головною проблемою була температура води. Дуже холодна, 7–8 градусів. А також дальність шляху — там ніколи не пропливали ні жінки, ні чоловіки. Доводилося бути дуже обережною. Переохолодження могло коштувати життя».

Заради рекорду Барбара пливла без гідрокостюма. Відстань подолала за трохи більше ніж 45 хвилин. Зупинятися на відпочинок чи діставати допомогу не можна було. За запливом уважно стежили чилійські військово-морські сили.

До цього у 2019 році Барбара здобула три золоті медалі на Кубку світу із зимового плавання в Сибіру.

За словами рекордсменки, на такі перемоги її надихає сім’я.

[Барбара Ернандес, плавчиня]:
«Я змалку мріяла займатися плаванням. Моя сім’я — мій двигун, це найважливіші люди в житті. Я також хочу надихнути всіх мріяти про велике, знати, що навіть на краю всесвіту можна зробити щось, що здатне вплинути на життя інших людей».

Барбара — магістр психології. Плаванням займається із семи років, а в крижаній воді почала плавати з 2014 року. Правила цієї дисципліни регулює Міжнародна асоціація зимового плавання зі штаб-квартирою у Фінляндії. Вона планує додати плавання в крижаній воді до олімпійських видів спорту.

15. Грязьові ванни для машин: в Угорщині проходять перегони по бездоріжжю

Перегони на позашляховиках
Шомодьбабод, Угорщина

Багнюка та бездоріжжя. Тут рятує лише повний привод і потужний двигун. Утім, для багатьох учасників перегонів важлива не перемога, а процес. Цього року на змаганнях із трофі-рейду в Угорщині випробовують удачу півтори тисячі позашляховиків.

[Віктор Клаушман, організатор фестивалю]:
«Гадаю, що всі позашляховики трохи схожі на дитячі машинки. Ми повертаємося в дитинство — на 20–40 років. І сьогодні ми втілюємо в життя мрії, які тоді були для нас важливими. У той час не було ні смартфонів, ні електромобілів — нічого такого. Тож тут ігровий майданчик із минулого».

У змаганнях беруть участь потужні позашляховики серійного виробництва, а також авто, які їхні власники повністю перебудували. Іноді на модифікацію іде рік, а на трасі машина може зламатися за кілька годин.

Одна з найскладніших перешкод на маршруті — грязьова ванна. Застряглим допомагають глядачі й навіть суперники. Проблеми об’єднують.

[гість фестивалю]:
«Ми цілий рік нетерпляче чекаємо на зустріч один з одним. Тут життя неквапливе. Коли машини застрягають, усі одне одному допомагають».

Перегони по бездоріжжю проходять в Угорщині в 36-те. Спочатку організаторами були німецькі шанувальники офроуду. Через 11 років турнір стали проводити угорці. Вони розширили його до масштабу фестивалю, під час якого проходять концерти та інші розважальні заходи.

Цього року за три дні змагання відвідали 30 тисяч глядачів. Водночас організатори дозволили проїхати складними ділянками траси навіть гостям фестивалю.

16. Найбільші в Європі останки ящера знайшли в Англії

Найбільші в Європі
Останки динозавра знайшли в Англії

Останки м’ясоїдного хижака знайшли на острові Вайт в Англії. Це був дуже великий динозавр. Таких великих у Європі ще не знаходили.

[Кріс Баркер, аспірант Університету Саутгемптона]:
«Великі тероподи, як правило, траплялися рідко. Що більшими вони ставали, тим менше вписувалися в ту чи іншу екосистему. Тому кістки такої великої істоти — дивовижна знахідка».

Цього ящера вважають двоюрідним братом найбільшого хижака тієї епохи — тиранозавра рекса.

[Ніл Гостлінг, палеонтолог]:
«Це дуже великий динозавр-теропод, м’ясоїдний хижак. Можливо, це найбільший наземний хижак зі знайдених у Європі. Він із роду спінозаврів. Це був великий двоногий м’ясоїдний динозавр із тієї ж групи, що тиранозавр рекс і велоцираптор».

Цей динозавр жив коло 125 мільйонів років тому в крейдовий період. Знайшли кістки його спини, стегон і хвоста. Науковці вважають, що завдовжки він був понад десять метрів. Їв переважно водну здобич.

[Ніл Гостлінг, палеонтолог]:
«У тиранозавра чи велоцираптора череп був квадратним. А в цього більш витягнутий із довгими ще тоншими щелепами. Зуби циліндричної форми — дуже схожі на крокодилячі. Такі бувають у тварин, які їдять рибу».

Водночас дослідники вважають, що знайдений ящір не належить до представників жодного раніше описаного виду. Поки що його назвали спінозавром Білої Скелі.

17. Місце кораблетрощі стало курортом

Місто-курорт
Кабу-Фріу, Бразилія

Бразильське місто Кабу-Фріу тепер уважають справжнім раєм для літнього відпочинку. Але так було не завжди. Засноване в 1615 році, воно було відоме як місце, де тонули кораблі.

[Хосе Боніфасіу, мер Кабу-Фріу]:
«Тут досі є будинки XVIII і XIX століть. Вони дуже добре збереглися і вважаються важливими туристичними об’єктами».

Тут же стоять найкращі готелі міста. Так, один із них раніше належав членам колишньої королівської родини Бразилії.

За 20 кілометрів на північ від Кабу-Фріу розташований історичний маєток Кампос-Новос. Типова бразильська фазенда XVII століття колись належала релігійному ордену єзуїтів.

А гавань заповнюють рибальські човни.

[Едуарду Пімента, біолог]:
«Якщо порівнювати з усім узбережжям Бразилії, то тут риби найбільше».

А за 25 кілометрів від Кабу-Фріу розкинулося всесвітньо відоме рибальське село Бузіус. Попри те, що туризм тут став основним видом діяльності, риболовля, як і раніше, процвітає.

Село відкрила світові французька акторка Бріжит Бардо. Вона приїхала сюди в 1964 році й пробула тут чотири місяці, ховаючись від папараці.

«Армасао» — один із двадцяти чудових пляжів Бузіуса, більшість з яких — невеликі бухти зі спокійною водою.

Деякі підходять для дайвінгу, а деякі — для серфінгу.

З Ріо-де-Жанейро машиною сюди можна дістатися приблизно за три години.

18. Кахетинський шоті — гордість Грузії

Хліб воїнів
Тбілісі, Грузія

Спокусливий аромат свіжого хліба — одна з візитівок Тбілісі. У тихих провулках є невеликі пекарні. Тут випікають кахетинські шоті — гордість Грузії.

Часто в такій пекарні — лише один працівник. Процес вимагає великої спритності, майже акробатичної. Але 50-річному Шалві не звикати. Пече хліб уже 18 років.

Починає ще вдосвіта. Рецепт незмінний: вода, борошно, сіль і дріжджі. Він походить з регіону Кахеті, що приблизно за 100 кілометрів на схід від Тбілісі.

Шаблеподібна форма теж невипадкова. Такий хліб легко пропікається і швидко остигає, залишаючись м’яким ще кілька днів. Кахетинські воїни брали його в походи.

Піч тоне — це колодязь, виритий у землі й обкладений глиняною цеглою. Нагрівається від електрики. Колись було складніше — ще 10 років тому Шалва топив таку піч дровами. Електричний аналог — менший і екологічніший.

Шалва випікає по сім партій, у кожній — по 45 буханців. Хліб печеться близько пів години.

Разом — більш як 300 шоті за день. Такий хліб люблять місцеві жителі, і, звісно, поспішають покуштувати туристи.

[Павло, покупець]:
«У Тбілісі мені подобається те, що можна просто взяти шматок такого хліба, поки він теплий, додати трохи сиру чи масла. І більше нічого не треба».

[Джером, покупець]:
«Він хрумкий, свіжоспечений. Тому він такий смачний. Дуже смачний. Немає нічого кращого за грузинський хліб».

19. Знамениті полотна Тіціана можна оглянути на виставці в Римі

«Тіціан. Діалоги природи й кохання»
Рим, Італія

«Німфа й пастух» — серед останніх картин Тіціана. Художник венеційської школи писав її для себе. Такі полотна називали легендами чи віршами. Ця картина стала перлиною виставки в римській галереї Боргезе. Її ненадовго надав віденський Музей історії мистецтв.

На картині фігури закоханих виділені світлими відблисками, а позаду майже одноколірний пейзаж. Тіціан ніби хотів показати швидкоплинність життя.

[Марія Джованна Сарті, куратор виставки]:
«Це алегорія життя, я навіть сказала б, марності життя. На цьому пейзажі, написаному в пізні роки творчості Тіціана, зображено козла, що поїдає останню зелену гілку дерева, яке вже всохло».

А це знаменита «Венера, яка зав’язує очі Купідону». Тіціан написав її також у старості. На той час став більше уваги приділяти краєвиду. Відомо, що в цій картині він зафарбував жіночу фігуру. Так більше простору залишилося для зображення заходу сонця.

Серед експонатів полотно «Любов небесна й Любов земна», а також копія картини «Три пори людського життя». Тут Тіціан теж відбив свої поетичні міркування про швидкоплинність людського життя. Але тоді він був молодим і писав в іншій манері.

[Франческа Каппеллетті, директор галереї Боргезе]:
«Задум картини “Три пори людського життя” повторюється в “Німфі й пастуху”. У центрі обох полотен закохані. Але порівнюючи картини, бачимо різницю у стилі й особливо в тому, як мислив молодий Тіціан і як мислив зрілий художник».

Тіціан Вечелліо був майстром епохи Високого й Пізнього Відродження. Він народився приблизно 1490 року. Став найкращим живописцем Венеції, коли йому ще не було й 30-ти. Художник помер у 86 років від чуми.

Виставка в галереї Боргезе триватиме до 18 вересня.

20. Історичний район Нью-Йорка потопає у квітах

Фестиваль квітів
Нью-Йорк, США

Симфонія барв й ароматів. Історичний район Мітпекінг у Нью-Йорку перетворився на величезний сад. Тут проходить фестиваль квітів. Сто флористів створили десятки інсталяцій, які прикрасили вулиці та входи до магазинів.

[Льюїс Міллер, флорист]:
«Я хочу, щоб люди, побачивши інсталяції, раділи й дивувалися, щоб, завернувши за ріг, вигукували: “Оце так!” Квіти мають дивовижну здатність підіймати настрій».

Одна з найяскравіших інсталяцій нагадує маленьку алею.

[Джеффрі Лефрансуа, голова відділу розвитку бізнесу в Мітпекінгу]:
«У нашому місті не скрізь є зелені оази, тому ми хотіли створити маленьку алею в серці Мітпекінгу. Тут можна прогулятися, по-справжньому відчути присутність природи в самому центрі міста й вдихнути аромати квітів».

Фестиваль квітів проходить у Мітпекінгу вже вдруге.

[Мойра Бреслін, організаторка]:
«Це дивовижно, але доведено, що природа й прекрасні витвори дуже позитивно впливають на психічне здоров’я. Я живу в Нью-Йорку. Нью-Йорк — моя сім’я, і мені приємно подарувати цю радість усім».

У межах триденного заходу відбудуться лекції, семінари та майстер-класи. Навчання проведуть відомі флористи. Також у фестивалі беруть участь продавці квітів.

Інсталяції на 80 % складаються із живих рослин. Після фестивалю їх відвезуть на підприємство, яке робить органічні добрива.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: