25.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (5 по 10 червня)

Огляд світових подій (5 по 10 червня)

1. Зсув зійшов на готель в Аргентині — загинув турист Зсув зійшов на готель Сан-Карлос-де-Барілоче, Аргентина..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Зсув зійшов на готель в Аргентині — загинув турист

Зсув зійшов на готель
Сан-Карлос-де-Барілоче, Аргентина

Одна людина загинула, троє постраждало й ще двоє зникло безвісти внаслідок сходження зсуву біля готелю в аргентинській Патагонії.

Інцидент стався в місті Барілоче. Загинув турист з Уругваю. Він жив у готелі. Його дружину та ще двох жінок відправили до лікарні з травмами.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, у готелі під час сходження зсуву було до 50 туристів.

[очевидець]:
«Спочатку ми почули, як посипалося каміння, а потім був гуркіт. Сусід визирнув у вікно й зміг частково побачити, що відбувається. З нашої кімнати масштабів зсуву не було видно».

[очевидець]:
«Що сказати? Ми досі шоковані. Дякувати Богу, ми цілі. Не всі можуть сказати про себе те саме. Але ми не можемо контролювати стихійні лиха. Тут ніхто не винен. Готель теж не можна звинувачувати».

Цей готельний комплекс складається з двох великих будівель та багатьох котеджів. Також на території будують третій готель.

Зсув стався після дощу, який не припинявся 36 годин.

2. Борис Джонсон залишається прем’єр-міністром

Джонсон залишається
Лондон, Велика Британія

Борис Джонсон залишається прем’єр-міністром Великої Британії. За результатами таємного голосування в його Консервативній партії він набрав 211 голосів депутатів. Тоді як крайній поріг — 180.

Раніше недовіру Джонсону закликали оголосити понад 50 членів фракції торі. Причиною стала доповідь високопосадовця британського уряду Сью Грей про вечірки, які проходили в резиденції прем’єра в розпал пандемії.

У документі йшлося, що чиновники справді порушували правила, які самі ж і запровадили. Водночас жодних імен та подробиць у доповіді не було.

За результатами голосування прем’єра підтримали 58,5 % членів Консервативної партії. Для порівняння, коли у 2018-му голосували за вотум недовіри Терезі Мей на тлі переговорів щодо «брекзиту», тоді її підтримали 63 % консерваторів.

Утім, Джонсон усе одно вважає це перемогою.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Я думаю, що це дуже добрий результат для політики та для країни… Так, я вважаю це переконливим та вирішальним результатом. Він означає, що, як уряд, ми можемо рухатися далі й зосередитися на речах, які, як на мене, справді важливі для людей».

У той час, коли спалахнув скандал із вечірками, Джонсон перепросив у британців та однопартійців, але з посади не пішов.

Тоді він заявив, що збори в його резиденції були суто робочими, хоча на столах було вино й закуски. За його словами, усі учасники дотримувалися заходів соціального дистанціювання.

Лідер опозиційної Лейбористської партії Кір Стармер закликав консерваторів замінити прем’єра. Утім, стосовно нього також триває розслідування про порушення карантинних заходів.

3. Європарламент ухвалив рішення щодо членства України в ЄС

Членство України в ЄС
Страсбург, Франція

Європарламент ухвалив резолюцію, у якій порекомендував Раді Євросоюзу надати Україні статус кандидата на членство в ЄС. Голосування відбулося 8 червня у Страсбурзі.

Документ про політику ЄС у галузі безпеки й оборони після повномасштабної війни Росії в Україні підтримало 438 євродепутатів. «Проти» проголосувало 65, 94 — утримались.

Також Європарламент закликав негайно дати Україні необхідну зброю.

На засіданні виступив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Він закликав європарламентарів відчинити Україні двері до членства в ЄС.

[Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України]:
«Україна дуже сподівається 24 червня отримати потужний політичний імпульс щодо своєї європейської перспективи. Бо якщо цей імпульс не отримає Україна, цей імпульс отримає Путін».

Водночас Президент Польщі Анджей Дуда розпочав турне на підтримку України країнами Південної Європи. Він відвідає Португалію, Італію та зустрінеться із членами «Бухарестської дев’ятки» на саміті в Румунії.

Польський лідер обговорить перспективи членства України в Євросоюзі й порушить питання заблокованих українських портів.

Нагадаємо, що голови європейських держав й урядів розглянуть заявку України на отримання статусу кандидата на членство в ЄС на наступному засіданні, яке відбудеться 23–24 червня.

4. У Канаді розпочали вакцинацію проти віспи мавп

Вакцинація проти віспи мавп
провінція Квебек, Канада

У канадській провінції Квебек пропонують вакцинуватися проти віспи мавп. Останнім часом цю вірусну інфекцію, яка походить з Африки, дедалі частіше виявляють у США, Канаді та Європі.

[житель Канади]:
«Я прийшов зробити щеплення, бо вірус поширюється. Я вважаю, що ліпше бути пильним, бо, наскільки розумію, він доволі заразний».

Кількість заражень зростає. Вакцинуватися пропонують тим, хто попередні 14 днів контактував з інфікованими.

[житель Канади]:
«Тепер, коли я зробив щеплення, почуваюся у більшій безпеці. Упевнений, що зробив внесок у боротьбу з віспою мавп».

У країні підтвердили коло 80 випадків зараження. З них понад 70 — у провінції Квебек. Як очікують, в інших регіонах Канади їх теж стане більше.

Упродовж кількох тижнів коло 30 країн повідомили про появу цієї хвороби. Зареєстровано понад 900 підтверджених чи імовірних випадків зараження. Переважно в Європі.

Учені шукають причини й першоджерело поширення.

Віспа мавп передається за тісного контакту з хворим, зокрема з його шкірою. Як уважають, до людей вона перейшла від приматів.

Зазвичай інфекція спричинює симптоми, подібні до грипу, а ще гнійне ураження шкіри. Хвороба в більшості випадків не летальна і минає сама собою за кілька тижнів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, віспа мавп — це рідкісна вірусна інфекція, схожа на натуральну віспу, але легша. Уперше її виявили в ДР Конго в 70-х роках.

5. Держдепартамент США критикує Китай за придушення свободи віри

Доповідь про свободу віросповідання
Вашингтон, США

Держсекретар США Ентоні Блінкен розкритикував Китай за геноцид та репресії, які там здійснюють щодо уйгурів, і за придушення вірян різних релігій. Свою заяву він зробив під час презентації Доповіді про свободу віросповідання у світі за 2021 рік. Документ підготував Держдепартамент США.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:
«КНР і далі арештовує вірян різних релігій, які, як вона вважає, не відповідають доктрині Комуністичної партії Китаю. [Влада] руйнує буддійські, християнські, ісламські та даоські молитовні доми й створює перешкоди на шляху до працевлаштування та отримання житла християнам, мусульманам, тибетським буддистам і практикувальникам Фалуньгун».

Спочатку Пекін заперечував існування в Сіньцзяні будь-яких таборів. Але у 2018 році офіційні особи КНР заявили, що там створено центри профосвіти. Вони нібито потрібні для запобігання тероризму та сепаратизму в регіоні.

Нинішня влада КНР переслідує та арештовує і християн, які належать до підпільних церков. Тобто тих релігійних громад, що діють без схвалення компартії Китаю.

За повідомленнями Радіо «Вільна Азія», за попередні п’ять місяців у самому лише місті Баодін поліція затримала щонайменше десять пасторів.

Ще одна група, про яку згадує Блінкен — практикувальники Фалуньгун. Фалуньгун — це китайська духовна практика, яка заснована на принципах істини, доброти й терпіння.

До того, як у 1999 році Пекін розпочав переслідування Фалуньгун, чисельність людей, які практикували цю медитативну систему, перевищувала кількість членів комуністичної партії Китаю.

Компартія сприйняла широку популярність цієї практики як загрозу своєму правлінню, хоча Фалуньгун не пов’язаний із політикою.

Відповідно до звіту, унаслідок переслідування за духовні переконання впродовж року загинув 101 прихильник Фалуньгун. Також у Китаї в них насильно вирізають органи для подальшої трансплантації.

Не припиняється придушення й буддистів. Кілька місяців тому влада тибетського району провінції Сичуань, що на заході Китаю, знесла статую будди заввишки 30 метрів. Пояснили це тим, що вона була «надто високою». До того ж ченців змусили спостерігати за знищенням статуї.

Нагадаємо, раніше США неодноразово запроваджували санкції проти китайських чиновників за порушення релігійних свобод.

6. Європарламент затвердив єдиний тип зарядного пристрою в ЄС

Єдиний тип зарядки
Брюссель, Бельгія

Заряджати мобільні пристрої у Євросоюзі стане простіше. Так, депутати Європарламенту затвердили єдиний тип зарядних пристроїв для всього ЄС. Його використовуватимуть для телефонів, планшетів і камер.

[Алекс Агіус Саліба, член Європарламенту]:
«Сьогодні ми зробили єдиний для всіх тип зарядного пристрою в ЄС реальністю. Європейських споживачів розчаровує те, що в них удома накопичується безліч зарядних пристроїв. Тепер вони можуть використовувати один зарядний пристрій для всієї портативної електроніки».

Єдиний тип зарядки буде з роз’ємом USB-C. Це рішення дуже вплине на компанію Apple: до 2024 року вона мусить змінити роз’єм в «айфонах», що продаються в ЄС.

Депутати Європарламенту кажуть, що єдиний для всіх тип зарядного пристрою — це крок до зручності й зменшення обсягу відходів.

[Тьєрі Бретон, єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі]:
«Нові правила зменшать щорічний обсяг електронних відходів на 1000 тонн. Уявіть лише. Тільки одне це рішення».

Брюссель уже понад десять років наполягає на створенні єдиного типу пристрою для заряджання мобільних пристроїв. Здебільшого причина була в тому, що користувачі айфонів і смартфонів нарікали, що мусять купувати різні зарядки.

«Айфон» заряджається від кабелю Lightning, а пристрої на базі андроїд використовують роз’єм USB-C.

Згідно з дослідженням 2019 року, половина зарядок, проданих із мобільними телефонами в ЄС у 2018 році, мала роз’єм USB micro-B, 29 % — роз’єм USB-C та 21 % — роз’єм Lightning.

На модифікацію ноутбуків виділили понад три роки. У майбутньому ЄС погоджуватиме системи бездротового заряджання.

Тим часом компанія Apple попередила, що це нововведення зашкодить інноваціям.

7. Робот допомагає знаходити суперводорості, які замінять їжу та пластик

Суперводорості
Австралія

Цей робот допомагає адаптуватися до зміни клімату. Його завдання — сканувати зразки водоростей та аналізувати їхні властивості. Деякі їхні види можуть поглинати CO2 з атмосфери.

Дослідження проводять науковці Сіднейського технологічного університету. Вони хочуть знайти так звані суперводорості, які також можна використовувати в промисловості. З них можна буде виготовляти волокна для тканин, біопластик для будматеріалів та сировину для харчової промисловості.

Так CO2, який поглинають рослини, затримуватиметься всередині виробів на багато років.

[Пітер Ральф, біолог]:
«Ми можемо поміщати CO2 у будівельні продукти, у панелі для стін, килими, усілякі матеріали, які утримуватимуть CO2 від попадання до атмосфери десятиліттями. Це наше майбутнє».

Шукає водорості спеціальний апарат. Він працює значно швидше, ніж людина. Якщо раніше для визначення особливостей одного штаму водоростей йшло коло шести місяців ручної роботи, то тепер потрібен лише тиждень.

[Едді Кастович, розробник]:
«Цей робот за рік виконує річний обсяг роботи 20 вчених. І дає людям змогу більше зосередитися на складній творчій науковій роботі».

Система складається з резервуарів, де створено ідеальні умови для розмноження водоростей. Між ними рухається запрограмований робот-маніпулятор, який бере зразки й робить аналізи. Потім одержані результати досліджують науковці.

[Пітер Ральф, біолог]:
«Компаніям різних галузей треба до шести місяців, щоб знайти потрібний вид водоростей. А ми зможемо робити це швидше».

Крихітні водні рослини можуть вбирати CO2 в 40 разів ефективніше, ніж дерева.

Науковці впевнені, що з водоростей можна буде робити пластик, будматеріали, медикаменти та їжу для людей і тварин.

Нагадаємо, що 8 червня відзначають Всесвітній день океанів.

8. У Японії зробили міцний бетон із харчових відходів

Бетон із харчових відходів
Токіо, Японія

Ця лабораторія Токійського університету одночасно нагадує і велику кухню, і майстерню. Тут двоє дослідників чаклують над харчовими відходами. Перший етап — сушіння. Потім — подрібнення. Після цього готову фракцію відправляють під прес.

Зрештою виходить ось така плитка. Науковець Юя Сакай каже, що вона здатна замінити бетон. Спеціалізація Сакая — промислові науки. Він розробив технологію виробництва бетону із залишків їжі.

[Юя Сакай, науковець]:
«Спочатку я експериментував із деревом. Подрібнював деревину, далі її пресував, одночасно нагріваючи. Потім вирішив узяти інші рослинні матеріали, такі як чайне листя».

Результат був добрим. Тоді вчений звернув увагу на інші органічні відходи. Для виробництва підійшли апельсинові кірки, лушпиння цибулі, кавова гуща й листя капусти.

Проте успіху досяг не відразу.

[Кота Матіда, директор стартапу]:
«Було важко ідеально сформувати бетон. Коли ми пресували частинки, вони не формувалися належним чином і кришилися, іноді плавилися. Було багато спроб і помилок».

Дослідники не хотіли додавати штучних пластифікаторів, тому почали експериментувати з тиском і температурою нагріву.

Тепер, за словами Сакая, міцність продукту на вигин і осьове розтягнення вчетверо вища, ніж у звичайного бетону. Водночас є і недоліки: органічний бетон намокає, а також його можуть їсти комахи. Цю проблему усувають за допомогою натурального японського лаку урусі.

На думку розробників, їхній продукт має майбутнє. Таке виробництво може зменшити обсяг викинутих харчових відходів, які, гниючи, виділяють метан і забруднюють повітря. Органічний бетон можна скільки завгодно повторно перероблювати. А коли він більше не буде потрібним, його можна закопати. У землі він розкладеться без зашкоди для довкілля.

9. Мангрові ліси Ріо-де-Жанейро відроджуються, попри сміття

Життя на місці звалища
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Життя на місці звалища. У районі Ріо-де-Жанейро знову оживають мангрові чагарники. А раніше сюди щодня звозили 7500 тонн відходів.

Відродити це місце взявся біолог Маріу Москателлі ще 1997 року.

[Маріу Москателлі, біолог]:
«Більшу частину сміття стали скидати в мангри столичного району Ріо-де-Жанейро. Це невідповідне місце не лише з екологічних, а й з юридичних причин. Але це було ще в 70-х, і сталося як сталося».

З 1965 року мангрові зарості захищені законом. Однак у 75-му через розростання Ріо-де-Жанейро вирішили виділити частину цих угідь під звалище. Сюди потрапляли відходи переважно з району Грамачо.

[Маріу Москателлі, біолог]:
«За 25 років ми створили мангрові зарості площею 130 гектарів — мільйон 300 тисяч квадратних метрів мангрів. Територія сміттєзвалища Грамачо була однією з найдеградованіших у районі затоки Гуанабара».

Мангрові зарості допомагають береговій лінії захищатися від ерозії, а ще поглинають азот і фосфор із забруднених стічних вод.

Ці екосистеми також вбирають учетверо більше вуглецю, ніж будь-який інший ліс.

Найбільша загроза для них — розширення міських районів і недотримання екологічних правил. Так, за оцінками екологів, лише за останні три місяці до затоки Гуанабара скинули півтори тисячі тонн сміття. Імовірно, це прибрати вже не вдасться.

10. Азербайджан відновлює відвойований у Вірменії курорт Шуша

Життя повертається до міста
Шуша, Нагірний Карабах, Азербайджан

Район навколо міста Шуша в Нагірному Карабаху колись називали Азербайджанською Швейцарією. Тут і лісисті пагорби, і м’який клімат.

Півтора року тому азербайджанці відвоювали місто в етнічних вірмен. Коло 4000 жителів втекло. Сама Шуша лишилася в руїнах.

Але тепер сюди поступово повертається життя. Місцеві жителі кажуть, що з’являються робочі місця, а також приїжджають туристи і студенти.

[Ельхан Гулієв, житель Шуші]:
«Ми в Шуші вже вісім місяців. Коли ми приїхали, була повна розруха. За ці вісім місяців зроблено чимало. Електрика, вода — усе відновлено».

[Ахмед, житель Шуші]:
«Коли я приїхав, майже всі будинки тут були зруйновані. Наразі міста активно розвиваються. Усе змінюється й кращає. Будують готелі, відкриваються кав’ярні й магазини».

Уже відновлено будівлю місцевої ради, поліційне управління й головпоштамт. Навколо мечеті й вірменського православного кафедрального собору поставили будівельні риштування.

Будівництво трьох готелів дало змогу азербайджанській владі обрати Шушу місцем проведення щорічної конференції Baku Energy Week й оголосити, що еміратська фірма побудує для Азербайджану сонячні й вітряні електростанції, які разом вироблятимуть 4 мільйони кВт·год електроенергії.

11. Тайванці захопилися аквапонікою на тлі спалаху епідемії коронавірусу

Аквапоніка дедалі популярніша
Тайбей, Тайвань

Жителі Тайваню дедалі більше захоплюються аквапонікою. Місцева компанія почала продавати системи для екологічного вирощування риби й рослин у домашніх умовах ще два роки тому. Але зацікавленість покупців особливо зросла цієї весни, коли країну охопив спалах коронавірусу.

Люди стали рідше ходити до магазинів і на ринки, а система аквапоніки дає змогу вирощувати власні овочі й зелень.

[Бен Вей, працівниця компанії ― продавця аквапонічних систем]:
«Люди турбуються про безпеку харчів і хочуть знати, як їх отримали. Але вони ще хочуть мати вдома якусь розвагу».

Аквапоніка поєднує в собі аквакультуру, тобто вирощування водних тварин, і гідропоніку — вирощування рослин без ґрунту. Система містить акваріум і пристосування для рослин, якими до їхніх коренів надходить вода. Вона збагачена продуктами життєдіяльності риб. Рослини очищають воду й певною мірою насичують її киснем. Після цього вода повертається до акваріума.

Таким способом можна вирощувати зелень, помідори, перець, суницю та багато іншого. В акваріумі зазвичай вирощують прісноводну рибу, яка потім теж іде в їжу. Але можна просто тримати декоративних рибок.

[Бен Вей, працівниця компанії ― продавця аквапонічних систем]:
«Гадаю, заняття аквапонікою корисне літнім людям і дає нові знання дітям. Під час пандемії родичі більше часу проводять разом, а спостереження за рослинами й рибою дає привід частіше спілкуватися».

Покупцям пропонують аквапонічні системи різних форм та розмірів. Найбільша — 170 сантиметрів заввишки й метр завширшки. Найменша — 30 сантиметрів заввишки й пів метра завширшки.

12. На острові Балі рятують рідкісних білих шпаків

Урятувати шпаків балійських
Балі, Індонезія

Ці білі птахи називаються шпаками балійськими. Вони дуже рідкісні. Трапляються лише на північному заході острова Балі. У дикій природі їх лишилося від шести до десяти особин. Ще тисячі живуть у заповідниках і зоопарках у всьому світі.

Тепер зоозахисники намагаються їх урятувати. Для цього вони знайшли несподіваних союзників — птахівників, які розводять і продають пернатих. Саме вони раніше були однією з причин різкого зменшення популяції. Але уряд Індонезії розробив для них спеціальну програму.

Тепер кожен може одержати ліцензію, і тоді уряд дасть їм птахів. 90 % потомства можна залишити собі. Решту шпаків переміщують до національного парку.

[Том Сквайрс, орнітолог]:
«Одночасно можуть співіснувати й дикі популяції, і птахівники, які не покидають свого хобі й водночас не завдають шкоди диким пернатим».

Шпаки балійські понад століття мають великий попит у міжнародних колекціонерів через своє яскраве оперення й гарний спів. Ще одна причина їх зникнення — вирубування лісів під сільськогосподарські угіддя.

Спочатку програма розведення була не дуже успішною. Деякі птахи, яких випускали в природу, були заражені небезпечними паразитами. Дехто загинув через хижаків.

Браконьєрство теж не зникло. Якось раз національний парк пограбували — погрожуючи пістолетом, украли 40 птахів.

Проте за останнє десятиліття завдяки посиленому моніторингу за птахами тут досягли більшого успіху. До того ж посприяли «буферні села», що навколо парку. Саме тут дозволяють розводити шпаків балійських.

Сьогодні результати розведення видно в усьому парку. Як припускають, тут мешкає вже понад 400 шпаків.

13. Як велосипеди надихнули дітей австралійських аборигенів ходити до школи

Велосипеди надихають вчитися
Ярралін, Австралія

Велосипеди повністю змінили життя віддаленого австралійського містечка Ярралін. Сьогодні тут змагання серед школярів, а повболівати прийшли чи не всі дорослі.

Загалом рік тому в місті, де здебільшого живуть аборигени, не було жодного справного велосипеда. Також діти часто пропускали шкільні уроки. Але одного разу сюди приїхав новий учитель Денніс Дін. Він і захопив школярів велоспортом.

Тепер діти просто спішать на уроки.

[Олівія Ренкін, школярка]:
«Коли тут не було велосипедів, усім було нудно. Ми жили немов у глушині».

[Джастін Кемпбелл, школяр]:
«Усі діти були лінивими, а тепер я дуже хочу кататися на велосипеді».

Новий учитель двічі допоміг школі придбати двоколісний транспорт.

[Денніс Дін, учитель]:
«Я дозволяв дітям кататися вранці, на перерві, в обід і навіть після школи. Тому велосипеди швидко зламалися і я зрозумів: треба нова партія велосипедів».

Учитель кинув заклик в інтернеті, і люди пожертвували десятки велосипедів.

[Зої Річардсон, директор школи]:
«Якщо впродовж тижня учні мало пропускають уроки й добре поводяться, то в п’ятницю ми влаштовуємо велику велопрогулянку. Щойно ми запровадили таке правило, відвідуваність стала просто фантастичною».

Зараз у Ярраліні важко знайти хоча б одну людину, яка не має велосипеда. Велоспортом захоплюються всі — від школярів до поліціянтів. Це об’єднало місцеву громаду.

14. Сотні човнів вийшли на регату у Венеції

Регата «Вогалонга»
Венеція, Італія

Понад 1700 різних човнів заполонили канали Венеції. До міста на воді в повному форматі повернулася видовищна регата «Вогалонга». Вона приваблює шанувальників веслування зі всього світу. Цього року беруть участь 7000 веслярів.

Човни стартують від площі Святого Марка й вирушають у подорож між островами лагуни. Маршрут протягнувся на 30 кілометрів. Але в цій регаті не буде переможців. Це просто видовищний захід, яким насолоджуються як глядачі, так і веслярі.

Уперше регату провели 1974 року. Група венеціанців хотіла захопити містян веслуванням, а також привернути увагу до проблеми використання моторних човнів. Захід усім сподобався, і в місті стали з’являтися клуби веслярів. Також почало відроджуватися будівництво й ремонт човнів.

У 2020 році через пандемію регати не було, а минулого літа кількість учасників обмежили. Маршрут теж скоротили.

Заплив веслувальних човнів закінчується коло будівлі митниці в районі Пунта-делла-Догана.

15. Чотири дні гулянь на честь королеви: як святкували британці

Святкування завершилися
Платиновий ювілей королеви

Тисячі британців і туристів у неділю прийшли до Букінгемського палацу, щоби побачити королівську сім’ю, а особливо Єлизавету II. Монархиня закінчила чотириденні святкування, вийшовши до підданих у яскраво-зеленому вбранні.

Велика Британія відзначала 70 років перебування королеви на троні. Це платиновий ювілей. 96-річна Єлизавета II править найдовше з усіх британських монархів. А ще вона за цим показником посідає третє місце у світі.

[Джон Берлі, житель Великої Британії]:
«Неймовірно. Особливо коли вони відчинили ворота й пропустили нас уперед. Ми думали, що побачимо її лише за пів милі, але нас пропустили сюди. Здавалося, що можна простягнути руку й доторкнутися до неї. Дуже зворушливо. Боже бережи королеву».

У неділю в Лондоні також відбувся мальовничий парад, на якому були військові оркестри, ретроавтомобілі, танцюристи та знаменитості.

Утім, головною зіркою заходу, схоже, став маленький принц Луї — син герцога та герцогині Кембриджських. Спочатку він надто активно підтримував учасників параду, а згодом, певно, втомився. Посидів на колінах у дідуся, потім у тата, а згодом і зовсім пішов з мамою, щоб нікого не відволікати.

А біля Віндзорського замку пройшов обід на честь королеви. Накрили коло 500 столів, за які запросили приблизно 3000 гостей. Ще близько 10 тисяч осіб влаштували пікніки трохи далі.

[Френ Мур, учасниця заходу]:
«Ми хотіли стати частиною цієї сторінки британської історії і ми хотіли весело провести час, тому так одяглися. Ми всі обрали різні костюми, завдяки чому цей день став для нас справді особливим».

Святкування почалося в четвер із параду, авіашоу королівських ВПС і запалення світла на маяках у всій Британії і в усьому світі.

4-річний принц Луї став зіркою і першого дня. Він затуляв вуха, коли пролітали винищувачі.

У дні святкувань принц Гаррі та його дружина Меган вперше з’явилися разом на публіці у Великій Британії, відколи два роки тому залишили обов’язки членів королівської родини. Вони долучилися до монаршої сім’ї на службі на честь Єлизавети ІІ.

Раніше королева пропустила кілька ювілейних заходів через «епізодичні проблеми з рухливістю».

Чарльз та його дружина Камілла відвідали ювілейний обід на лондонському стадіоні. Загалом у всій Великій Британії пройшло коло 16 тисяч святкових заходів.

16. Розпечену лаву Етни зняли зблизька на відеокамеру

Етна знову вивергається
о. Сицилія, Італія

Видовищне виверження вулкана Етна, що на Сицилії, вдалося зафіксувати на відео. Для цього знімальна група піднялася на висоту 2800 метрів і наблизилася до південно-східного кратера, де за попередні десять років сталося більшість вивержень.

Температура лави вже досягла 800 градусів Цельсія. Тому люди мусили бути вкрай обережними.

Етна — найвищий серед активних вулканів Європи. Його висота — 3300 метрів над рівнем моря. Останніми тижнями вулкан знову активізувався й далі вивергає лаву й попіл.

Перше історично доведене виверження Етни було зареєстровано 1226 року до нашої ери. Відтоді вона неодноразово вивергалася. За різними даними, з боків гори існує від 200 до 400 кратерів. Раз на три місяці з якогось із них ллється лава.

Етна рідко завдає шкоди людям. Приблизно раз на 150 років унаслідок виверження руйнується якесь село. Схили вулкана густо населені, бо лава й попіл збагачують ґрунт, і земля стає дуже родючою.

17. Аргентинець станцював із полум’яною піцою і став найкращим кухарем Америки

Чемпіонат із приготування піци
Буенос-Айрес, Аргентина

12 печей і найкращі кухарі з усієї Америки. У Буенос-Айресі проходить 10-й Панамериканський чемпіонат із приготування піци. Учасники змагаються в різних дисциплінах: приготування піци на швидкість, приготування найбільшої основи для піци і, звісно ж, приготування найсмачнішої піци.

Але крім кулінарного таланту, треба показати й танцювальний. Усі кухарі змагаються в піца-акробатиці. Суддів підкорив аргентинець, який виконав номер із полум’яною основою з тіста.

[Франсіско Вергара, переможець чемпіонату]:
«Виступаючи, ні про що не думаєш. Просто намагаєшся згадати рухи, які вигадав, і стримати приплив адреналіну, щоб рухатися впевнено й викладатися на всю».

На чемпіонаті зібралося 150 кухарів із Бразилії, Мексики, США, Чилі, Колумбії та інших країн.

[учасник із Бразилії]:
«Захід добре організовано. Нам, бразильцям, є чого повчитися в аргентинців. Мені сподобався чемпіонат. Усе було чудово, й учасників багато».

Переможець турніру братиме участь у чемпіонаті світу з приготування піци у 2023 році. Він відбудеться в Італії.

18. Понад 60 кімоно показали на виставці в Нью-Йорку

Виставка кімоно
Нью-Йорк, США

У Нью-Йорку відкрилася виставка кімоно. Тут можна дізнатися, як розвивалася японська мода з кінця XVIII століття до початку XX.

[Моніка Бінксік, кураторка виставки]:
«Ми показуємо кімоно як елемент моди. Зазвичай, говорячи про моду, думаєш про великі західні бренди. Але кімоно теж має своє місце у світі моди, починаючи з XVII століття».

Тут можна побачити, як кімоно вплинуло на західну моду. Також був великий зворотний вплив.

[Моніка Бінксік, кураторка виставки]:
«У XVII–XVIII століттях шовк був дуже дорогим, тому лише заможні самураї чи багаті пані з вищих верств могли дозволити собі якісні кімоно. Потім, у період Мейдзі, наприкінці XIX століття Японія відкрила свої кордони для Заходу. До Японії прийшли західні технології, і виникла змога шити менш дорогі кімоно».

Кураторка виставки каже, що у 20–30-х роках японські жінки вперше почали працювати друкарками й телефонними операторками. У них з’явився свій дохід, який вони могли витрачати на кімоно чи інший одяг.

[Моніка Бінксік, кураторка виставки]:
«І жінки мали вибір: носити кімоно чи щось у західному стилі».

Загалом тут виставлено понад 60 кімоно.

Це перша виставка, яку організувала Японська галерея спільно з Інститутом костюма в Метрополітен-музеї. Вона триватиме до 20 лютого наступного року.

19. До зоопарку Каракаса привезли рідкісних левів

Нові мешканці зоопарку
Каракас, Венесуела

У Венесуелі тепер можна буде побачити живих левів. Їх привезли в зоопарк Каракаса. Леви до того ж білі.

Три рідкісні великі кішки приїхали сюди з Чехії. Це самиця і два самці. Усі молоді. Народилися в Південній Африці.

[Бернардо Перейра, працівник зоопарку]:
«Серед зоопарків Венесуели лише зоопарк “Карікуао” обладнаний для утримання такої екзотичної африканської фауни. Інші зоосади країни було створено для місцевих видів тварин. Тепер бідні венесуельці, які не мають можливості поїхати до інших країн, щоб подивитися на левів, зможуть зробити це в нас».

Левам по два роки. Кожен важить коло 120 кілограмів. До кінця червня вони сидітимуть на карантині в окремих клітках. Потім їх поселять у вольєр, де на них зможуть подивитися всі охочі.

[Бернардо Перейра, працівник зоопарку]:
«Ми годуватимемо їх м’ясом із кістками — по шість кілограмів кожному. Саме з кістками, бо в них багато кальцію, і вони зміцнюють та чистять зуби».

Кличок левам поки не дали.

Зоопарк «Карікуао» охоплює 636 гектарів. Тут живуть 335 тварин 36 видів, зокрема примати, котячі та рептилії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: