26.04.2024
Телеканал NTD

Стародавні артефакти, які врятувала поліція, виставили в музеї в Римі

Стародавні артефакти, які врятувала поліція, виставили в музеї в Римі

Цим амфорам понад дві з половиною тисячі років. Ще недавно здавалося, що Італія їх утратила назавжди...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Цим амфорам понад дві з половиною тисячі років. Ще недавно здавалося, що Італія їх утратила назавжди. Однак поліції вдалося знайти вкрадені реліквії. Тепер їх виставили в Музеї врятованого мистецтва в Римі.

Загалом тут 100 експонатів. Їх вибрали з 260 предметів мистецтва, украдених за останні півстоліття з різних регіонів Центральної і Південної Італії. Усіх їх повернули торік у грудні зі США. Деякі зберігалися в музеях, деякі — у приватних колекціях чи аукціонних домах.

Реліквії створено в період із восьмого до четвертого століття до нашої ери.

[Массімо Осанна, директор Державних музеїв]:
«Деякі з них — справжні шедеври. Як цей, що позаду мене. Це глечик або “пітос”. На ньому одне з найдавніших зображень міфу про Одіссея і Поліфема».

У жовтні цей глечик прибуде до давнього міста Черветі в Лаціо, звідки його вкрали. Інші експонати теж повернуть власникам. А в музеї виставлять нову партію врятованих реліквій.

Предмети старовини в Італії крадуть постійно: з музеїв, з територій археологічних розкопок та інших місць. Тому в 1969 році в країні створили підрозділ карабінерів з охорони культурної спадщини. Саме він у співпраці з владою США повернув до Італії ці експонати.

[Роберто Ріккарді, голова підрозділу карабінерів]:
«Ми їх повернули, провівши розслідування у зворотному порядку. Спочатку знайшли самі предмети, далі опрацювали різні версії, а потім встановили особу грабіжників. Ці крадіжки скоїли в 70-х роках, які були золотими для чорних археологів і розкрадачів гробниць».

За роки роботи карабінери Італії повернули понад три мільйони цінних предметів, а також вилучили понад мільйон підроблених творів мистецтва.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавні артефакти, які врятувала поліція, виставили в музеї в РиміКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Туніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниПінболом захоплюється дедалі більше молодіНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: