25.11.2024
Телеканал NTD

Гливи на кавовій гущі: ековиробництво в Бельгії

Гливи на кавовій гущі: ековиробництво в Бельгії

У сирому підвалі старої фабрики в Брюсселі грона глив звисають із півсотні сміттєвих пакетів. Це революційне..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У сирому підвалі старої фабрики в Брюсселі грона глив звисають із півсотні сміттєвих пакетів. Це революційне ековиробництво. Усередині суміш соломи й кавової гущі — сировини, яку по кілька тонн набирають у кав’ярнях Бельгії.

[Жульєн Жаке, гендиректор міської ферми]:
«Щодня ми викидаємо багато кави, а її виробництво витратне: від вирощування до транспортування до Європи. Просто шкода не використовувати її довше, ніж кілька хвилин, поки п’єш каву».

Кавову гущу змішують із соломою у великому барабані, куди додають спори грибів. За два тижні врожай готовий. Продають в органічних магазинах.

[Жульєн Жаке, гендиректор міської ферми]:
«Ми додаємо трохи соломи, щоб ґрунт не був надто щільним. Це, звісно, ідеальна база для вирощування глив. Крім того, це відходи, які щороку викидають по 15 000 тонн в самому лише Брюсселі. Кавова гуща дуже кисла, має безліч застосувань».

Виявилося, що це ідеальний субстрат, бо містить мінерали й поживні речовини. Водночас вирощені гриби не мають кавового присмаку.

Бізнес, що спирається на кругову економіку, де нічого не марнується, у Європі підтримують першочергово. До того ж міські фермери вирощують продукцію вертикальним методом, використовуючи менше ґрунту.

[Стійн Руверс, операційний директор міської ферми]:
«Житель Бельгії щороку споживає п’ять кілограмів кави. У сумі це тисячі тонн (кавової гущі), яку здебільшого викидають. Тож це величезний потенціал. Нам не бракує первинних ресурсів».

Ще одне застосування кавового ековідходу — будівельна плитка. Компанія на іншому кінці Брюсселя дістала перше комерційне замовлення — 200 квадратних метрів звукоізоляції для фірми, що здає в оренду електроінструменти.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гливи на кавовій гущі: ековиробництво в БельгіїМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в Перу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: