28.04.2024
Телеканал NTD

Кахетинський шоті — гордість Грузії

Кахетинський шоті — гордість Грузії

Спокусливий аромат свіжого хліба — одна з візитівок Тбілісі. У тихих провулках є невеликі пекарні. Тут..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Спокусливий аромат свіжого хліба — одна з візитівок Тбілісі. У тихих провулках є невеликі пекарні. Тут випікають кахетинські шоті — гордість Грузії.

Часто в такій пекарні — лише один працівник. Процес вимагає великої спритності, майже акробатичної. Але 50-річному Шалві не звикати. Пече хліб уже 18 років.

Починає ще вдосвіта. Рецепт незмінний: вода, борошно, сіль і дріжджі. Він походить з регіону Кахеті, що приблизно за 100 кілометрів на схід від Тбілісі.

Шаблеподібна форма теж невипадкова. Такий хліб легко пропікається і швидко остигає, залишаючись м’яким ще кілька днів. Кахетинські воїни брали його в походи.

Піч тоне — це колодязь, виритий у землі й обкладений глиняною цеглою. Нагрівається від електрики. Колись було складніше — ще 10 років тому Шалва топив таку піч дровами. Електричний аналог — менший і екологічніший.

Шалва випікає по сім партій, у кожній — по 45 буханців. Хліб печеться близько пів години.

Разом — більш як 300 шоті за день. Такий хліб люблять місцеві жителі, і, звісно, поспішають покуштувати туристи.

[Павло, покупець]:
«У Тбілісі мені подобається те, що можна просто взяти шматок такого хліба, поки він теплий, додати трохи сиру чи масла. І більше нічого не треба».

[Джером, покупець]:
«Він хрумкий, свіжоспечений. Тому він такий смачний. Дуже смачний. Немає нічого кращого за грузинський хліб».

Коротке посилання на цю сторінку:

Кахетинський шоті — гордість ГрузіїНовий олімпійський водний центр у Парижі гріє воду енергією сонцяКубинці поспішають заправитися перед різким стрибком цін на пальнеТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до ІзраїлюShell продасть проблемні берегові підприємства в НігеріїМігранти масово перебираються через загородження на кордоні та здаються прикордонникам СШАУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: