26.10.2024
Телеканал NTD

«Дику» річку Албанії хочуть зробити заповідною

«Дику» річку Албанії хочуть зробити заповідною

Вйоса — одна з останніх «диких» річок Європи. Тобто на ній та її притоках немає гідроелектростанцій...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Вйоса — одна з останніх «диких» річок Європи. Тобто на ній та її притоках немає гідроелектростанцій. Проте останніми роками виникла загроза, що їх таки збудують. Кілька років тому актор і захисник природи Леонардо Ді Капріо звернув на це увагу громадськості.

Вйоса протікає Грецією та Албанією і впадає в Адріатичне море. Більша частина річки розташована на албанській території.

[Бесьяна Гурі, співробітниця організації «Еко Албанія»]:
«Заплановано будівництво 45 гідроелектростанцій у всьому басейні Вйоси. Бенча та Шушица — дві основні притоки, і там теж хочуть будувати гідроелектростанції».

Торік жителі Албанії та 20 природозахисних організацій закликали уряд країни оголосити річку національним парком. У басейні Вйоси мешкають 200 видів птахів. Серед них чимало рідкісних, а деяким загрожує вимирання. Греблі можуть зруйнувати цілу екосистему.

Крім того, без води залишаться поля й пасовища. А це означає, що люди не зможуть вести сільське господарство та скотарювати.

[житель Албанії]:
«Якщо цю природну красу зруйнують, ми один за одним залишатимемо ці місця. Але якщо тут будувати готелі й курорти, залучаючи туристів, економіка розвиватиметься».

Уряд країни нарешті відгукнувся на заклик створити заповідник. Днями голова міністерства охорони довкілля Албанії підписав Меморандум про взаєморозуміння з директором компанії, яка вже кілька десятиліть дбає про збереження природи в усьому світі.

[Еді Рама, прем’єр-міністр Албанії]:
«Компанія має те, що нам треба найбільше. Це знання й досвід у такій галузі, як захист природи за допомогою створення заповідників. Це здається простим, але насправді це складне завдання».

Вйоса найповноводніша з жовтня до травня, а влітку міліє. У річці водиться 18 видів риби, і п’ять із них живуть і в албанській, і грецькій частинах.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Дику» річку Албанії хочуть зробити заповідноюТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: