26.02.2024
Телеканал NTD

Країни ЄС домовилися знизити імпорт російської нафти на 90 %

Країни ЄС домовилися знизити імпорт російської нафти на 90 %

Країни-члени Євросоюзу у вівторок домовилися про поетапну часткову заборону на імпорт нафти з Росії. Це найсуворіша..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Країни-члени Євросоюзу у вівторок домовилися про поетапну часткову заборону на імпорт нафти з Росії. Це найсуворіша санкція блоку щодо Москви, відколи та почала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну.

Ембарго наклали саме на морське постачання, тож заборона не поширюється на нафту, яку транспортують трубопроводами. Таке рішення було поступкою Угорщині, яка виступала проти повної заборони, бо не має виходу до моря.

Заборона набуватиме чинності поетапно. За словами прессекретаря Єврокомісії, для відмови від нафти відведуть шість місяців, а від продуктів нафтоперероблення — вісім.

Кінцеві терміни набудуть чинності, коли буде офіційно ухвалено шостий пакет санкцій ЄС проти Росії.

Слід зазначити, що більше ніж дві третини російської нафти імпортують морем. Але оскільки Німеччина та Польща вирішили повністю відмовитися від російської нафти до кінця 2022 року, загальний обсяг разом з ембарго на морські перевезення становитиме 90 % експорту нафти з РФ до Європи. Про це у своєму твіттері написала очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Росія посідає третє місце за обсягами видобутку нафти у світі та друге за розмірами експорту на світовий ринок після Саудівської Аравії. Постачання за кордон енергоресурсів — одна з найголовніших статей доходу країни. За підрахунками американської компанії Bloomberg, через нові європейські санкції Москва щороку втрачатиме 22 мільярди доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Країни ЄС домовилися знизити імпорт російської нафти на 90 %ЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: