26.08.2024
Телеканал NTD

Експрезидента Молдови Ігоря Додона заарештували на 30 діб

Експрезидента Молдови Ігоря Додона заарештували на 30 діб

Експрезидент Молдови Ігор Додон проведе під домашнім арештом найближчі 30 діб. Суд Кишинева ухвалив таке рішення,..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Експрезидент Молдови Ігор Додон проведе під домашнім арештом найближчі 30 діб. Суд Кишинева ухвалив таке рішення, щоб запобігти можливому знищенню доказів та дати прокуратурі змогу безперешкодно провести розслідування.

Додона підозрюють у корупції, отриманні хабарів та держзраді. Днями в нього вдома провели обшук, а самого експрезидента затримали на 72 години.

Причиною для порушення справи став відеозапис 2019 року, де колишній голова Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк передає Додону чорний пакет, імовірно, з грошима. Це було за кілька днів до того, як Додон залишив посаду президента.

Колишній очільник держави заявляє, що його переслідує нинішня влада.

[Ігор Додон, експрезидент Молдови]:
«Я вважаю цю справу політичною. Її порушили за вказівкою президента Маї Санду. Вона одразу після вступу на посаду в грудні 2020 року вимагала, щоб генеральний прокурор порушив проти мене кримінальну справу та посадив мене до в’язниці».

Уряд Молдови повністю заперечує втручання в цей процес.

Рішенням суду невдоволений не лише експрезидент, а й прокуратура. Вона вимагала помістити Додона під звичайний арешт, а не домашній.

[Петре Ярмалюк, прокурор]:
«Суд частково задовольнив наші вимоги. Ми оскаржуватимемо це рішення, яке вважаємо необґрунтованим, оскільки докази не було оцінено належним чином».

Додон обіймав посаду президента з грудня 2016 року до грудня 2020 року. За цей період Конституційний суд Молдови шість разів тимчасово усував його від виконання своїх обов’язків. Причиною було те, що він відхиляв кандидатури урядовців, запропоновані прем’єр-міністром, а також відмовлявся підписувати деякі закони.
Коротке посилання на цю сторінку:

Експрезидента Молдови Ігоря Додона заарештували на 30 дібЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківНирки — у центрі нової кризи в Непалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: