26.07.2024
Телеканал NTD

Спалах віспи мавп у Європі стривожив медиків

Спалах віспи мавп у Європі стривожив медиків

Спалах віспи мавп у Європі стривожив чиновників охорони здоров'я. Випадки зараження виявили в людей у ​​Великій..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Спалах віспи мавп у Європі стривожив чиновників охорони здоров’я. Випадки зараження виявили в людей у ​​Великій Британії, Португалії, Іспанії та Швеції. Один заражений є і в США.

Мавпяча віспа — вірусне захворювання. Поширюється переважно в Західній та Центральній Африці. Джерело інфекції — мавпи, але заразитися можна й від дрібних ссавців. Також вірус передається від людини до людини, але в такому разі заразність менша.

Захворювання починається раптово. Підіймається температура, виникає головний та м’язовий біль. На третій-четвертий день обличчя, руки, а потім і все тіло покривається висипом, як за звичайної віспи. Найчастіше хвороба протікає в легкій чи середньоважкій формі й триває два-три тижні.

[Джиммі Вітворт, професор Лондонської школи гігієни]:
«Штам, який зараз зафіксували в Європі, — західноафриканський. Смертність від нього становить приблизно 1 %. Він менш небезпечний, ніж центральноафриканський, але все ж спричинена ним хвороба серйозна».

Водночас у країнах Європи посилюють санітарні заходи. У Великій Британії медикам та працівникам інших професій пропонуватимуть вакцинуватися від віспи.

[Джиммі Вітворт, професор Лондонської школи гігієни]:
«Такого спалаху ще не було. Це тривожить, і нам треба якнайшвидше взяти ситуацію під контроль. Але паніка ні до чого. Хвороба не пошириться у великих масштабах і не переросте в епідемію, як коронавірус».

Медики поки не виявили зв’язку між зареєстрованими випадками зараження. Це означає, що джерел може бути кілька. Також відомо, що деякі пацієнти виїжджали за кордон.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спалах віспи мавп у Європі стривожив медиківООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Напередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озера

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: