25.04.2024
Телеканал NTD

Двоє людей, які вижили під час Голокосту, знову зустрілися через 80 років

Двоє людей, які вижили під час Голокосту, знову зустрілися через 80 років

Вони один одного не пам'ятають, але їхні шляхи не раз перетиналися в роки Другої світової. Тепер,..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Вони один одного не пам’ятають, але їхні шляхи не раз перетиналися в роки Другої світової. Тепер, через 80 років, Джордж Берчі та Френк Шатц змогли обійнятися на зустрічі в Лос-Анджелесі. Одному вже 101 рік, а другому — 96.

Обидва народилися в Угорщині. Під час війни потрапили до рук нацистів. У 44-му майже одночасно втекли. У Будапешті долучилися до підпілля.

[Френк Шатц, людина, яка пережила Голокост]:
«Ми всі використовували фальшиві посвідчення особи, щоб не розкривати імен. Але ми були в одному й тому ж місці, виконували одну й ту ж роботу».

Після війни Берчі став хірургом. У медицині й досі. Заслуженому лікареві належить розробка інструментів для лапароскопічної хірургії. У 2011 році його нагородила Американська колегія хірургів. Він живе в Лос-Анджелесі.

Шатц — письменник. Раніше читав студентам лекції про Голокост у штаті Вірджинія. Нині веде колонку в газеті. А недавно прочитав у лос-анджелеському виданні нарис хірурга зі згадкою про війну. Так зрозумів, що колись вони пліч-о-пліч протистояли гітлерівцям. Зателефонував землякові й домовився про зустріч.

[Джордж Берчі, людина, яка пережила Голокост]:
«Нам дуже пощастило, бо ми пам’ятаємо ті історичні місця, історичні події і можемо робити висновки, привертати увагу людей і зробити так, щоб ті злочини ніколи не повторилися».

У роки Другої світової війни гітлерівці створили понад 40 тисяч таборів і гетто, у яких утримували й убивали євреїв та інших людей, яких класифікували як неповноцінних. Заведено вважати, що жертвами Голокосту загалом стало 11 мільйонів осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Двоє людей, які вижили під час Голокосту, знову зустрілися через 80 роківЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)У Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: