24.09.2024
Телеканал NTD

Спалах віспи мавп у Європі: понад 100 випадків захворювання

Спалах віспи мавп у Європі: понад 100 випадків захворювання

Всесвітня організація охорони здоров'я скликає екстрену нараду у зв'язку з недавнім спалахом віспи мавп. Вірусна інфекція..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Всесвітня організація охорони здоров’я скликає екстрену нараду у зв’язку з недавнім спалахом віспи мавп. Вірусна інфекція зараз поширюється в кількох країнах Європи, а також у США, Канаді та Австралії.

У європейських країнах, імовірно, уже заразилося понад сто осіб. Це один із найбільших в історії регіону спалахів.

Питання в тому, як вірус потрапив до неафриканських країн.

[Тереза Там, головний санітарний лікар Канади]:
«Дуже незвично бачити стільки випадків у різних країнах, що за межами Африки. Гадаю, на початку будь-якого спалаху слід провести масштабне дослідження і зрозуміти шляхи передання. Імовірно, були якісь приховані ланцюжки».

Уперше вірус виявили в мавп. Найчастіше він поширюється в Західній та Центральній Африці. Серед симптомів жар, головний біль і висип на шкірі.

Зазвичай хвороба передається через тісний контакт із хворим, зокрема через краплини слини, інфіковані виділення чи брудний одяг.

Примітно, що багато випадків передання пов’язані зі статевим контактом між чоловіками. Але, експерти кажуть, що вірус не обмежується певними групами.

[Тереза Там, головний санітарний лікар Канади]:
«Гадаю, люди мають розуміти, що близький контакт може відбуватися по-різному. Ми чули про випадки передання в межах сімей у Великій Британії».

Вакцини проти віспи мавп немає. У ВООЗ кажуть, що раніше засотововували препарати проти звичайної віспи. Їхня ефективність була 85 %.

Уже кілька десятиліть щеплень від натуральної віспи майже не роблять. Її оголосили переможеною ще у 80-х роках минулого сторіччя.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спалах віспи мавп у Європі: понад 100 випадків захворюванняЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну воду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: