20.01.2024
Телеканал NTD

Болгарія відзначила День слов’янської писемності

Болгарія відзначила День слов'янської писемності

Болгарія відзначила День слов'янської писемності. 24 травня відбулися урочистості з нагоди зародження болгарського алфавіту. Цю дату..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Болгарія відзначила День слов’янської писемності. 24 травня відбулися урочистості з нагоди зародження болгарського алфавіту.

Цю дату десятиліттями пишно святкують. Крім церковних церемоній, також влаштовують паради на честь творців кирилиці — святих Кирила та Мефодія. Учасники покладають квіти до численних пам’ятників цим святим у Софії.

З нагоди свята до собору в центрі Софії з Греції навіть привезли їхні мощі.

Болгари вважають, що кирилицю вперше використали саме в них, а потім вона поширилася на більш ніж 50 країн.

Хай там як, а кирилицею нині користується понад 200 мільйонів осіб у всьому світі, зокрема в Україні, Білорусі, Сербії та Північній Македонії.

[Георгій Лозанов, культуролог]:
«Не випадково святий Кирило є покровителем Європи, адже створення мови — це напівлюдська й напівбожественна справа. Мову дав нам Бог, і той, хто допомагає Богу передати мову людям, дуже близький до дива».

У середині IX століття брати Кирило та Мефодій створили новий алфавіт, щоб перекласти Святе Письмо й зробити його зрозумілим для простих людей. До цього священні книги існували лише грецькою, латинською та івритом.

Болгарія стверджує, що першою прийняла цей алфавіт, і вперше в історії християнської церкви богослужіння було дозволено мовою, відмінною від трьох «обраних».

Коли у 2007 році країна приєдналася до Європейського Союзу, кирилиця стала третім офіційним алфавітом ЄС після латиниці та грецького алфавіту.

А покровителями Європи Кирила та Мефодія проголосив Папа Іван Павло ІІ 1980 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Болгарія відзначила День слов’янської писемностіВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: