24.10.2024
Телеканал NTD

В Угорщині з’явилася радіостанція, яка розповідає про життя циган

В Угорщині з'явилася радіостанція, яка розповідає про життя циган

Власна радіостанція з'явилася в угорських циган у Будапешті. Називається «Діх», що означає «бачити». Ведуть ефір митці..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Власна радіостанція з’явилася в угорських циган у Будапешті. Називається «Діх», що означає «бачити». Ведуть ефір митці циганської національності.

Поки що на радіо одинадцять програм. Усі вони розповідають про життя циган — їхні традиції та проблеми.

[Беттіна Почай, ведуча]:
«Я хочу змінити ставлення до циган у суспільстві. Хочу повною мірою висвітлити цінності наших традицій і те, скільки доброго робили роми для суспільства в історії».

В Угорщині живе приблизно мільйон циган. Це 10 % населення країни. І хоча вони з’явилися тут у XIV–XV століттях, але й досі стикаються з дискримінацією.

Більша частина циганської громади живе бідно, багато хто не працює. Вищу освіту здобуває приблизно 1 %. Діти здебільшого закінчують лише початкову школу.

[Санді Мінзарі, ведуча]:
«Наші чоловіки гадають, що наше місце на кухні. Ми маємо постійно щось робити. І якщо живеш у традиційній циганській сім’ї, то жінці не можна водити машину, вона має постійно бути вдома й виховувати багато дітей. Таким має бути її життя».

Одна з ведучих радіо також проводить тематичні екскурсії для туристів, зокрема іноземних. Їм теж розповідає про циганське життя.

Нині в Угорщині корінне населення старіє, його чисельність зменшується. А ось циган стає дедалі більше. На думку експертів, у 2050 році їх кількість подвоїться.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Угорщині з’явилася радіостанція, яка розповідає про життя циганБолівійка перетворює використану олію на мийні засобиШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікПінболом захоплюється дедалі більше молоді

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: