19.07.2024
Телеканал NTD

Кольори Африки: візерунки цієї художниці прикрашають літаки й машини

Кольори Африки: візерунки цієї художниці прикрашають літаки й машини

Південноафриканська художниця Естер Махлангу давно відома в усьому світі. Її візерунками в стилі традиційних малюнків народу..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Південноафриканська художниця Естер Махлангу давно відома в усьому світі. Її візерунками в стилі традиційних малюнків народу ндебеле прикрашали реактивні літаки та авто.

Зараз їй за 80. Вона любить виконувати народні танці, а ще дуже талановито прикрашається традиційним намистом і нарядами.

У молодості Естер починала з розфарбовування хатин і будівель геометричними візерунками. А потім узяла за основу техніку ндебеле, якій багато поколінь. Поступово вона здобула славу у світі малювання.

Сьогодні вважає своєю головною місією зберегти культуру народу в ПАР.

[Естер Махлангу, художниця]:
«Я думаю про дітей. Хотілося б, щоб вони навчилися малювати, як я, щоб знали історію свого народу ндебеле».

Сині, жовті й рожеві трикутники перетинаються й переплітаються, утворюючи на стіні хитромудрий візерунок. Її роботи впізнавані.

[Естер Махлангу, художниця]:
«Я не маю улюбленої роботи. Гадаю, усі будинки, які я розмалювала, красиві. Спочатку, коли тільки починаєш і припускаєшся помилок, роботи здаються не дуже гарними».

Міжнародний успіх Махлангу дав їй змогу побудувати комплекс із кількох будівель, зокрема галерею і готель. Усі прикрашені за її ескізами.

[Рузі Раскі, кураторка галереї в Йоганнесбурзі]:
«Що примітно в роботах пані Естер, то це, безумовно, кольори й те, як вона може симетрично їх оживити».

Сьогодні Махлангу більше не малює. Але й далі популяризує культуру ндебеле для майбутніх поколінь.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кольори Африки: візерунки цієї художниці прикрашають літаки й машиниОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніУ Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви МаріїДва індійські ресторани судяться через куряче каріКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову200 дронів показали світлове шоу в нічному небі МадридаОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському місті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: