25.12.2024
Телеканал NTD

Неоціненні золоті рукописи з усього світу показали в Лондоні

Неоціненні золоті рукописи з усього світу показали в Лондоні

Блиск золота — ось що робить ці рідкісні експонати ще унікальнішими. У Британській бібліотеці в Лондоні..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Блиск золота — ось що робить ці рідкісні експонати ще унікальнішими. У Британській бібліотеці в Лондоні виставили на огляд 50 рукописів із 20 країн. Найстарішому манускриптові понад півтори тисячі років.

Наймініатюрніший експонат — восьмикутна релігійна книга з Персії. Палітурка — із чистого золота. Футляр — з білого нефриту. Датована XVI–XVII століттям.

[Аннабель Галлоп, співробітниця Британської бібліотеки]:
«Блиск золота — це універсальна мова, зрозуміла в усьому світі. І доказом цього є наші експонати. Неважливо, чи в Каїрі в XIV столітті, чи в Константинополі в VII, люди за допомогою золота виражали свою святобливість і повагу».

Також золотом малювали в книгах ілюстрації або ж просто ним писали. Часто воно ставало мовою дипломатії. Наприклад, під час Столітньої війни між Англією та Францією один французький солдат і письменник надіслав листа королю Річарду II. Лист написав золотом і в ньому закликав до миру.

[Елеонора Джексон, співробітниця Британської бібліотеки]:

«Це спосіб проявити повагу до Річарда, а також справити на нього враження багатством і культурою французького двору. І це спосіб зробити лист чудовим подарунком, яким він дорожитиме і який на нього вплине».

Ще одна цікава історія стоїть за листом малайською мовою. Його відправив правитель Джохору Наполеону III. Написаний теж золотом.

[Аннабель Галлоп, співробітниця Британської бібліотеки]:
«Він написав цей прекрасний лист із безліччю теплих слів, компліментів і дуже розумно, нічого не сказавши по суті. Золото в цьому листі просто для замилення очей. Воно наче приховує, що текст майже беззмістовний».

Цей величезний указ 1789 року — теж перлина виставки. У ньому висловлено волю шаха Алама ІІ — правителя Імперії Великих Моголів.

[Аннабель Галлоп, співробітниця Британської бібліотеки]:
«Папір позолочений і закріплений на червоній шовковій тканині. Висота виробу — майже два метри. Указ написано перською мовою, яка була офіційною в державі Великих Моголів».

У Південній і Південно-Східній Азії раніше часто писали золотом важливі тексти й дипломатичні угоди. Проте до наших днів таких документів збереглося мало. Людей приваблювало саме золото, а не історична цінність. Тому дорогоцінний метал просто переплавляли.

Виставка в Британській бібліотеці триватиме до жовтня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Неоціненні золоті рукописи з усього світу показали в ЛондоніУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиПінболом захоплюється дедалі більше молодіТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: