19.09.2024
Телеканал NTD

Зупинити пустелю: як Йорданія відроджує втрачену землю

Зупинити пустелю: як Йорданія відроджує втрачену землю

У Йорданії один із найбільших у світі дефіцит води. Тепер тут почали відновлювати колись родючі землі,..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

У Йорданії один із найбільших у світі дефіцит води. Тепер тут почали відновлювати колись родючі землі, які перетворилися на пустелю.

Наприклад, висаджують місцеві види рослин, а також встановлюють «розумні» системи збирання води.

[Маха Муса, директор природозахисної ініціативи WADI]:
«Йорданія — це переважно посушливі й напівзасушливі землі. 90 % земель — це просто земля, і лише 1 % території — це ліси. Більша частина земель деградувала, чи це пасовища, чи ліси».

Відновлення деградованих земель може допомогти економіці, створити робочі місця й забезпечити людей їжею.

Одна з природозахисних ініціатив називається WADI. У її межах наймають жінок працювати в теплицях. Тут щороку вирощують 150 тисяч саджанців.

[Рім аль-Збайді, менеджер теплиці]:
«Треба зупинити спустелення, бо худоба залежить від рослинності на пасовищах, і це головне джерело м’яса й молокопродуктів».

Ще один проєкт WADI — висаджування місцевих сортів рослин на чотирьох тисячах гектарів заповідника Саба.

[Деяла Таравнех, засновниця WADI]:
«Тут чотири сорти місцевих рослин. Їх ретельно підбирали. Їхня виживаність становить 85 %. Це багато. Їх треба поливати лише один раз».

За даними ООН, сьогодні у світі пустеля поглинула 40 % земель. Причиною називають погане управління земельними й водними ресурсами, а ще погані методи ведення сільського господарства, видобуток корисних копалин, урбанізацію і розвиток інфраструктури.
Коротке посилання на цю сторінку:

Зупинити пустелю: як Йорданія відроджує втрачену землюТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСу100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніЯку країну визнали найщасливішоюРясні снігопади та крижаний дощ: Європа переживає транспортний колапсЧому індійські фермери знову вийшли на масові протести

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: