26.01.2024
Телеканал NTD

Тривалий COVID: пацієнти не одужують навіть через рік

Тривалий COVID: пацієнти не одужують навіть через рік

Британка Наталі колись бігала по кілька кілометрів недалеко від свого дому в Лондоні. Але тепер навіть..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Британка Наталі колись бігала по кілька кілометрів недалеко від свого дому в Лондоні. Але тепер навіть кілька метрів не може пройти без милиць. Минуло вже два роки, відколи вона заразилася коронавірусом, але жінка досі не одужала.

[Наталі Макдермотт, хвора на COVID-19]:
«У мене запалення нервових закінчень на ступнях. Здається, ніби йду по гальці на пляжі. Але найважче не це. Найгірше, що вірус пошкодив мій хребет. Мені важко ходити. Іноді просто не можу підняти ніг».

До хвороби Наталі часто каталася на лижах. Це фото зробили у 2018 році. Але тепер, якщо мусить довго пересуватися, користується інвалідним кріслом.

Згідно з дослідженням британських учених, COVID має тривалу форму протікання. Й у Великій Британії таких пацієнтів чимало. Як з’ясувалося, жінки хворіють на цю форму на 30 % рідше, ніж чоловіки. Одужання настає в середньому за рік.

Тепер дослідники думають, яку підтримку треба надавати таким людям, щоб допомогти швидше вилікуватися.

[Девід Стрейн, лікар]:
«Зараз дуже мало методів лікування, доступних людям із тривалим перебігом COVID. Проводиться кілька великих контрольованих випробувань, у яких розглядають фармакологічне й немедикаментозне втручання. Сподіваємося, це полегшить ці симптоми. Але поки що немає жодних перевірених методів лікування».

Водночас для пацієнтів з ожирінням прогноз невтішний. Вони за рік не одужують.

Ще менше шансів одужати за цей час у тих, хто був під’єднаний до апарата штучної вентиляції легень. Імовірність, що вони за рік зціляться, менша майже на 60 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тривалий COVID: пацієнти не одужують навіть через рікРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: