25.03.2024
Телеканал NTD

Палестинцям роздають «розумні» протези

Палестинцям роздають «розумні» протези

«Розумний» протез, який імітує анатомію і рухи людини. Така кінцівка допомогла палестинцю Ахмеду Абу Хамді гратися..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

«Розумний» протез, який імітує анатомію і рухи людини. Така кінцівка допомогла палестинцю Ахмеду Абу Хамді гратися зі своїми дітьми. А ще повернула йому впевненість у собі. Руки він не має із 2007 року. Утратив, коли підняв снаряд.

[Ахмед Абу Хамда, житель Сектору Гази]:
«Відтоді, як я отримав кінцівку, маю кращий вигляд. Люди не здогадуються, що я не маю руки, на вигляд я, як і всі. Вдома можу пити воду, а якщо йду на ринок, можу тримати сумки й мобільний телефон».

Міоелектричний протез працює від батарейок. Управляється сигналами, які генерують м’язи.

Проєкт профінансував Катар. Лікарня — перша така на території Сектору Гази. Наразі «розумні» протези отримало вже понад 20 людей. Ще 40 стоять у черзі. За протези, кожен із яких коштує щонайменше 20 тисяч доларів, грошей із пацієнтів не беруть.

Водночас Червоний Хрест каже, що серед двомільйонного населення Гази принаймні 1600 з ампутованими кінцівками.

З 2014 року Катар витратив понад мільярд доларів на проєкти будівництва й надання допомоги в Секторі Гази.

[Ахмед Абу Хамда, житель Сектору Гази]:
«Слава Богу, відколи в мене з’явився протез, усе змінилося. Тепер почуваюся нормально. Я можу тримати своїх дітей, гратися з ними, брати їх за руки й ходити вулицею».

Коротке посилання на цю сторінку:

Палестинцям роздають «розумні» протези«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиУ Дубаї корали вирощують по-новомуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: