28.07.2024
Телеканал NTD

Колишній в’язень китайського трудового табору розповів про пережите

Колишній в'язень китайського трудового табору розповів про пережите

Колишній в'язень трудового табору в китайському регіоні Сіньцзян розповів про свій арешт та ув'язнення. Він виступив..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Колишній в’язень трудового табору в китайському регіоні Сіньцзян розповів про свій арешт та ув’язнення. Він виступив на пресконференції у Вашингтоні.

Овалбек Турдакун — християнин родом із Киргизстану. Його заарештували у 2018 році вдома прямо на очах у сім’ї. Після цього його доставили до місця, яке називали табором професійної освіти. Перед цим було судове засідання, яке тривало три хвилини.

[Овалбек Турдакун, біженець із Китаю]:
«Ви зобов’язані визнати будь-який злочин, який вони вам приписують. Ви мусите це прийняти й бути щасливим і просто жити там мирно й тихо».

Турдакун виступив на заході, організованому Меморіальним фондом жертв комунізму. Це правозахисна організація, яку створили ще за адміністрації Клінтона.

У трудовому таборі в Сіньцзяні Овалбек провів десять місяців. Вийшовши на волю, утік із сім’єю до Киргизстану.

Член палати представників Кріс Сміт із Нью-Джерсі, представник комісії Конгресу з питань Китаю, теж виступив на заході.

[Кріс Сміт, конгресмен]:
«Генасамблея ООН, якби захотіла і якби в неї була така воля, могла б скликати трибунал, щоб притягти Сі Цзіньпіна та інших членів цієї жахливої Комуністичної партії Китаю до відповідальності за їхні злочини, за геноцид проти мільйонів людей».

На заході зосередилися на ситуації мусульман-уйгурів у китайському регіоні Сіньцзян. Надходять свідчення, що там створили численні центри так званої професійної освіти, які за фактом просто в’язниці. І в них утримують до мільйона уйгурів.

Водночас репресій у Китаї зазнають не лише вони. За даними численних свідків і правозахисних організацій, у КНР також переслідують послідовників домашніх християнських церков, тибетців і прихильників давньої медитативної практики Фалуньгун.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колишній в’язень китайського трудового табору розповів про пережитеЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Гонконг посилив закон про нацбезпекуУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіСкоординовані атаки палестинців: одна ізраїльтянка загинула, 12 осіб пораненоЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіПодвійний вибух в Ірані під час церемонії: приблизно 100 загиблих, понад 200 поранених

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: