29.05.2024
Телеканал NTD

Місячний пил продадуть на аукціоні в Нью-Йорку за сотні тисяч доларів

Місячний пил продадуть на аукціоні в Нью-Йорку за сотні тисяч доларів

Унікальні предмети, пов'язані з історією космосу, продадуть із молотка. Торги оголосив нью-йоркський аукціонний дім. Одним із..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Унікальні предмети, пов’язані з історією космосу, продадуть із молотка. Торги оголосив нью-йоркський аукціонний дім.

Одним із головних лотів стане зразок місячного пилу, який зібрав астронавт Ніл Армстронг. Він узяв проби в 1969 році під час місії «Аполлон-11», коли здійснили єдину в історії людства висадку на Місяць.

Орієнтовна ціна пилу — від 800 тисяч до 200 тисяч доларів.

[Адам Стекгаус, представник аукціонного дому]:
«Місячні зразки — власність уряду США, власність народу. Їх продали під час державного розпродажу, після чого вони потрапили до приватних рук. Це дуже незвично. Перший такий випадок».

Ще один цікавий лот — оригінальний фрагмент ракети-носія, яка запустила в космос перший у світі штучний супутник Землі. Старт відбувся 4 жовтня 1957 року. На орбіту вирушив «Супутник-1», чим розпочав світові космічні перегони.

Це єдиний відомий фрагмент, який перебуває в приватних руках. Його хочуть продати за суму від 80 до 120 тисяч доларів.

Також на аукціон виставлено мапу Місяця 1969 року, яку підписали 15 астронавтів. Серед них Ніл Армстронг, Базз Олдрін і Майкл Коллінз. Є там і підпис експрезидента Річарда Ніксона, а також німецько-американського аерокосмічного інженера Вернера фон Брауна.

Орієнтовна ціна лота становитиме 20–30 тисяч доларів.

[Адам Стекгаус, представник аукціонного дому]:
«Це був час, коли держава змогла зібрати найбільші уми того часу й зосередити їх на одному дивовижному досягненні».

Представники аукціонного дому кажуть, що частина коштів, зібраних від продажу, піде на благодійну наукову діяльність.
Коротке посилання на цю сторінку:

Місячний пил продадуть на аукціоні в Нью-Йорку за сотні тисяч доларівФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівВ Італії вимирають газетні кіоскиУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміУ вірменському місті Гюмрі ще не перевелися ковалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: