27.01.2024
Телеканал NTD

Конголезький бізнесмен перетворює сміття на гроші

Конголезький бізнесмен перетворює сміття на гроші

Річка Рузізі на сході ДР Конго давно вже схожа на смітник. Пластикові пляшки, гумові капці та..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Річка Рузізі на сході ДР Конго давно вже схожа на смітник. Пластикові пляшки, гумові капці та інше сміття часто засмічує турбіни гідроелектростанції в Букаву. Як наслідок, місто іноді місяцями стоїть у пітьмі.

Але підприємець Елі Матабаро з пластикових відходів має зиск. Він відкрив переробний завод, де з них роблять тротуарну плитку.

Спочатку робітники збирають сировину на річці й у самому місті, потім плавлять і заливають у форми.

[Елі Матабаро, власник заводу]:
«Раніше в Букаву ніхто не дбав про захист природи й не збирав відходи. Ми хочемо як слід очищати місто, щоб вулиці, озеро та річка були чистими».

Плитку купують місцеві жителі. Коштує недорого, а доглядати за нею простіше, ніж за цементною.

Також завод уклав договір із гідроелектростанцією. Одна з її турбін забита сміттям уже два з половиною місяці. Через це в місті перебої з електроенергією. Робітники зберуть весь пластик і відправлять його на переплавлення.

У Букаву та його околицях живе понад півтора мільйона людей. Однак тут немає офіційного звалища, і сміття кидають де завгодно. Це поширене явище на африканському континенті.

За даними Програми ООН з питань довкілля, в Африці коло 80 % міських відходів придатні до перероблення. Але на вторинну сировину йде лише 4 % сміття.
Коротке посилання на цю сторінку:

Конголезький бізнесмен перетворює сміття на грошіОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Спалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочин

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: