18.04.2024
Телеканал NTD

У Ємені після 7 років війни почалося двомісячне перемир’я

У Ємені після 7 років війни почалося двомісячне перемир'я

Два місяці перемир'я. Укладена за посередництва ООН угода набула чинності в Ємені в суботу ввечері, коли..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Два місяці перемир’я. Укладена за посередництва ООН угода набула чинності в Ємені в суботу ввечері, коли почався мусульманський священний місяць Рамадан.

Уже сім років у цій країні триває воєнний конфлікт між владою і повстанцями-хуситами. Цілковите припинення вогню — перше з 2016 року.

[житель Ємену]:
«Чудово. Надіюся, що воно триватиме не два місяці, а завжди, бо люди втомилися й дуже натерпілися».

Угода містить припинення наступальних воєнних операцій, зокрема і транскордонних атак, а ще дозволяє імпортувати пальне до підконтрольних хуситам районів. Завдяки їй також можна виконувати деякі комерційні рейси зі столиці — Сани, яку утримують бойовики.

[житель Ємену]:

«Побачимо, як буде наділі. Якщо удари по Сані припиняться, аеропорт запрацює, порт “Ходейда” відкриється, тоді ми відчуємо, що це реальне перемир’я».

Військова коаліція на чолі із Саудівською Аравією втрутилася в конфлікт у березні 2015 року на боці уряду Ємену. Вона контролює морський і повітряний простір країни.

[жителька Ємену]:
«Учора ми побачили в соцмережах і взагалі в ЗМІ оголошення про двомісячне перемир’я. Але його не видно на місцях, воно лише на папері. Переходи не відкриваються, валюта не уніфікована, ціни не знижено. Економічна ситуація погіршується».

З минулого року західні країни й організації намагалися досягти постійного перемир’я, щоб відновити політичні переговори. Але хусити вимагали спочатку зняти блокаду.

У ширшому сенсі конфлікт уважають непрямою війною між мусульманами-сунітами Саудівської Аравії та шиїтським Іраном.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Ємені після 7 років війни почалося двомісячне перемир’яЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Мер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: