24.09.2024
Телеканал NTD

Китай веде приховану пропаганду в соціальних мережах

Китай веде приховану пропаганду в соціальних мережах

Одночасно з тим, як Китай заявляє про свою економічну міць, він таємно створює мережу агентів у..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Одночасно з тим, як Китай заявляє про свою економічну міць, він таємно створює мережу агентів у соцмережах. Вони злагоджено спростовують критику на адресу китайської влади.

Такого висновку дійшло інформагентство «Ассошіейтед Пресс». Воно виявило десятки таких облікових записів, які допомагають китайській компартії розповсюджувати пропаганду.

Здебільшого це працівники державних ЗМІ Китаю, які називають себе блогерами-мандрівниками й збирають мільйони підписантів в інстаграмі, фейсбуці та ютубі.

Одна так звана тревел-блогерка й журналістка Лі Цзінцзін опублікувала на своїй сторінці в ютубі відео, у якому висміювала американських журналістів, які висвітлювали війну в Україні.

Є й інша група — це західні блогери, які повторюють на своїх каналах та сторінках прокитайську пропаганду: від становища мусульман-уйгурів до війни Росії проти України.

Вінстон Стерзель — режисер із ПАР. Він разом зі своїм бізнес-партнером десять років прожив у Китаї. Потім вони втекли й стали критиками китайської влади в ютубі. Кажуть, що Пекін часто пропонує гроші за відео з вигідною йому інформацією.

[Вінстон Стерзель, режисер]:
«Це лазівка, спосіб уникнути ярлика державного рупора».

Торік до них звернулася одна гонконзька медіакомпанія, яка попросила розповісти на ютуб-каналі про туристичну привабливість провінції Хайнань. Вони вдали, що зацікавилися.

[Вінстон Стерзель, режисер]:
«Щойно вони зрозуміють, що ви корисний актив, то починають годувати вас ще більшими пропагандистськими матеріалами. І платити за це. Наприклад, нам запропонували 2000 доларів за те, щоб ми сказали, що COVID поширив білохвостий олень в Америці».

Тепер партнери вимагають ще більшої прозорості й на американських соціальних платформах. Вони закликають, щоби пропагандистський матеріал від китайських користувачів відповідно позначали.
Коротке посилання на цю сторінку:

Китай веде приховану пропаганду в соціальних мережахАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїГонконг посилив закон про нацбезпекуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в Китаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: