26.12.2024
Телеканал NTD

Рекордна інфляція у Франції заважає Макрону переобратися

Рекордна інфляція у Франції заважає Макрону переобратися

Інфляція у Франції досягла у березні рекордно високого рівня. Споживчі ціни зросли на 1,6 %. Це..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Інфляція у Франції досягла у березні рекордно високого рівня. Споживчі ціни зросли на 1,6 %. Це набагато більше, ніж прогнозували економісти. Загалом за 12 місяців інфляція досягла 5,1 %.

[житель Франції]:
«Нам страшно, бо ми на пенсії, а розмір цих пенсій залишається тим самим. Їх підвищували дуже давно, і наша купівельна спроможність падає. Нам уже важко навіть купити їжу».

Усе дорожчає: від харчів до пального. Рибалки кажуть, що тепер їм не вигідно виходити в море.

[житель Франції]:
«Інфляція дуже на нас позначилася через ціни на пальне. Усе дуже складно. Рибалки повинні виходити в море, але риби біля берега лишилося небагато. Вони мають іти далі, але це витрати на пальне».

Інфляція стала великою проблемою для Емманюеля Макрона, який через кілька днів хоче переобратися на другий президентський термін.

[житель Франції]:
«Здрастуйте, пане президенте. У мене до вас запитання. Мені цікаво, що ви робите стосовно вартості життя, бо я, як батько, якому 46 років, не можу жити на свою зарплату. Це нормально?»

[Емманюель Макрон, президент Франції]:
«Ні. Але магічної формули немає, це правда. Для ціни на пальне немає магічної формули. Що ж до вартості життя, то ми виділили 20 мільярдів євро».

[житель Франції]:
«Я згоден із вами, пане президенте, але сьогодні я нічого не знаю про 20 мільярдів євро. Знаєте чому? У мене немає права ні на що».

Досі уряду Франції вдавалося тримати інфляцію нижчою, ніж у більшості інших країн єврозони. Цього досягали завдяки субсидіям у газовий та енергетичний сектори.

[житель Франції]:
«І так під час кожних виборів. Ми налаштовані трохи скептично. Навіть якщо буде новий президент, нічого не зміниться».

Водночас санкції щодо Росії можуть прискорити інфляцію не тільки у Франції, а й у всій єврозоні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: