25.09.2024
Телеканал NTD

Колишній олімпійський чемпіон розповів про зловживання в Пекіні під час Ігор-22

Колишній олімпійський чемпіон розповів про зловживання в Пекіні під час Ігор-22

Латвійський тренер розповів про свій досвід перебування на Олімпіаді в Китаї. Мартіньш Рубеніс виборов першу в..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Латвійський тренер розповів про свій досвід перебування на Олімпіаді в Китаї. Мартіньш Рубеніс виборов першу в історії його країни медаль на зимових Іграх. Це було в Турині у 2006-му. До Пекіна поїхав уже як тренер чоловічої команди із санного спорту.

Рубеніс також громадський активіст. Він багато років говорить про порушення прав людини в комуністичному Китаї. Ще до поїздки він серйозно обмірковував, чи варто йому їхати, бо це було небезпечно.

[Мартіньш Рубеніс, тренер олімпійської збірної Латвії]:
«Коли я дізнався, що Ігри будуть у Китаї, я дуже засмутився. Зрозумів, що мені доведеться вирішувати: їхати чи ні».

І все ж Рубеніс вирішив їхати, але сумнівався, що йому дадуть візу. Багато років він брав участь в акціях, які викривали злочини китайської компартії. 2006-го оголосив голодовку навпроти китайського посольства в Латвії. Так він протестував проти практики насильницького вирізання органів у Китаї.

Візу Рубеніс отримав, бо він не лише тренер, а й член Олімпійського комітету Латвії. Але перш ніж їхати він видалив із телефона всі контакти, щоб не було витоку даних.

[Мартіньш Рубеніс, тренер олімпійської збірної Латвії]:
«Я не взяв до Китаю жодних особистих електронних гаджетів. Я навіть кредитками не користувався, щоби за мною не можна було стежити».

Його вразила система стеження, що на вході до Олімпійського селища.

[Мартіньш Рубеніс, тренер олімпійської збірної Латвії]:
«На мені була маска й кепка. Та коли я проходив через ворота, на екрані з’явилося моє обличчя й усі особисті дані».

Тобто апарат розпізнав його лише з очей.

Усередині скрізь була поліція. Навіть у їдальні.

Ще до Олімпіади правозахисні організації закликали спортсменів та всіх, хто їде на Ігри, не порушувати питань стану прав людини в Китаї. Вони попереджали, що це небезпечно.

Проте Рубеніс усе ж наважився скористатися можливістю і зробив заяву на пресконференції в Пекіні. Він сказав таке.

[Мартіньш Рубеніс, тренер олімпійської збірної Латвії]:
«Найжорстокіша річ, яку досі вчиняє китайська компартія, це насильницьке вирізання органів у добрих і щиросердних людей, китайських громадян, які просто є в’язнями сумління».

Поліціянти стояли поряд, але Рубеніс не відступив.

[Мартіньш Рубеніс, тренер олімпійської збірної Латвії]:
«Я відчував, що це мій обов’язок, і дуже важливо, коли люди з вільних країн, люди, які розуміють, що відбувається в Китаї, про це говорять».

Потім посольство КНР у Ризі викликало голову Олімпійського комітету Латвії на бесіду. Проте той зазначив, що всі члени Комітету мають право говорити те, що вважають за потрібне.

Латвійська команда знову здобула бронзову медаль, і тренер уже повернувся додому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колишній олімпійський чемпіон розповів про зловживання в Пекіні під час Ігор-22Гонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюГонконг посилив закон про нацбезпекуОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів Цзіньмень

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: