19.12.2024
Телеканал NTD

Свій водогін та електрика, чи потрібні вони у великих містах?

Свій водогін та електрика, чи потрібні вони у великих містах?

Минуло вже 25 років, як австралієць Майкл Моббс відключив свій дім від сіднейського водопроводу. Проте вода..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Минуло вже 25 років, як австралієць Майкл Моббс відключив свій дім від сіднейського водопроводу. Проте вода з крана досі біжить. Вона дощова. Стікає закритими жолобами прямо до резервуара об’ємом 8500 літрів.

[Майкл Моббс, власник будинку]:
«Якось мені сказали, що без міського водопроводу не обійтися. А я, як дитина, вирішив довести протилежне. До того ж переконаний, що про планету слід ліпше дбати».

У дощову воду завдяки закритим жолобам не потрапляє ні листя, ні інше сміття. Стікаючи до резервуара, вона проходить грубе фільтрування. Власник будинку збирає і використану воду, але в інші резервуари. Вона фільтрується, а далі знезаражується під ультрафіолетовою лампою.

У резервуарах є компресори, що насичують воду киснем. Так підтримується життя корисних мікроорганізмів.

У 60-ті роки вся ця система коштувала дуже дорого, і дешевше було користуватися міським водопроводом. Але нині ситуація змінилася.

[Алехандро Монтоя, співробітник Сіднейського університету]:
«Витрати на повторне використання води майже такі ж, як і на водопровідну воду».

Однак дослідження вчених показало, що така система фільтрування води, як у Моббса, недостатньо якісна. Деякі небезпечні для здоров’я речовини можна видалити лише хімічним способом.

Учені ще кажуть, що мешканці багатоповерхівок навряд чи зможуть відмовитися від водопроводу. Адже в місті бракує місця для великих резервуарів.

Тим часом Моббс не обмежився лише автономним водопроводом — він ще встановив на даху сонячні панелі. Завдяки їм чоловік уже сім років не користується міською електромережею.

Але й тут знайшлися критики. Експерти кажуть, що з фінансового погляду це не має сенсу. Електроенергія в містах через велику кількість споживачів недорога, а електропостачання надійне. Відновлювані джерела енергії найбільше підходять для віддалених районів.

[Грегор Вербич, співробітник Центру енергетичних мереж майбутнього]:
«Виникає запитання: що робити з тим, що сонячна енергія надходить із перервами. Треба дивитися на проблему цілісно та зберегти весь енергетичний баланс».

Також, на думку фахівців, електроенергія, отримана від енергії сонця й вітру, не безплатна. Адже на підтримування роботи сонячних та вітряних електростанцій однаково треба гроші.
Коротке посилання на цю сторінку:

Свій водогін та електрика, чи потрібні вони у великих містах?У Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну воду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: