19.11.2024
Телеканал NTD

Де побудували один із найвищих у світі дерев’яних хмарочосів

Де побудували один із найвищих у світі дерев'яних хмарочосів

Серед високих дерев на півночі Швеції з'явилася нова цікавинка. Це дерев'яний 20-поверховий культурний центр «Сара», що..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Серед високих дерев на півночі Швеції з’явилася нова цікавинка.

Це дерев’яний 20-поверховий культурний центр «Сара», що в місті Шеллефтео. Він відчинив свої двері торік у вересні й став одним із найвищих у світі хмарочосів із дерева.

У ньому шість театральних сцен, бібліотека, дві художні галереї, конференц-центр, ресторани та готель на 205 номерів.

[Анн-Крістіан Тюнегед, директор будівлі]:
«Тут є театр і бібліотека, проходять художні виставки та інші заходи. Сюди приїжджають відомі артисти. Це також місце зустрічі батьків і місце, де діти відвідують балетну школу».

Від сонячних панелей на даху до енергетичних систем у підвалі. Зверху до низу все сфокусовано на сталому розвитку. Система керування використовує штучний інтелект. Він відстежує використання енергії і тепла й усе адаптує до кількості людей у будівлі.

Оператори кажуть, що культурний центр навіть «спілкується» з іншими будівлями. Коли енергії багато, її відправляють до туристичного центру, що неподалік, або ж заряджають нею батареї в підвалі.

На будівельну галузь дедалі більше тиснуть екологи, які вимагають зменшити шкідливий вплив на довкілля. Так, вони скаржаться на цемент, який уважається найбільшим промисловим джерелом викидів CO2. Однак із дерев’яними будинками такої проблеми немає. Тут бетон використали лише для будівництва підлоги, та й то частково.

[Роберт Шміц, архітектор]:
«Коли у 2016 році ми виграли тендер, усі подумали, що ми трохи божевільні, бо плануємо звести таку будівлю з дерева. Ми відповіли, що можна спробувати зробити хоча б частково. Але в процесі проєктування вирішили використати деревину максимально».

Дерев’яне будівництво для Шеллефтео — річ звична. Тут є дерев’яний міст XVIII століття і триповерхова стоянка на 81 місце. А ще безліч дерев’яних житлових будинків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Де побудували один із найвищих у світі дерев’яних хмарочосівЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Епідемія лихоманки денге може початися в Аргентині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: