26.10.2024
Телеканал NTD

Новий одяг зі старого: як іспанські стартапи позбавляють світ від сміття

Новий одяг зі старого: як іспанські стартапи позбавляють світ від сміття

Одна компанія в Іспанії переробляє старий одяг. Її працівники впевнені, що настав час забути про швидку..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Одна компанія в Іспанії переробляє старий одяг. Її працівники впевнені, що настав час забути про швидку моду й почати утилізовувати те, що опиняється на звалищах.

Проєкт розпочали чотири роки тому. Старий одяг спочатку подрібнюють, а потім використовують у виробництві нового.

Сьогодні частка перероблених чи органічних тканин у їхній продукції становить 30 %.

[Карлос Парес, працівник компанії]:
«Звісно, за кілька років це співвідношення 70 до 30 зміниться на протилежне. Ми дійдемо до того, що 70 % наших тканин буде виготовлено з перероблених волокон. Отже, ми замкнемо коло. Це наша ціль і наше бачення».

Інша ж компанія, яка розташована в Барселоні, стала одним із найбільших в Іспанії виробників спецодягу з перероблених матеріалів.

[Луїс Рібо, співзасновник компанії ― виробника спецодягу]:
«Текстильна промисловість привчила нас отримувати все швидко й за дуже низькими цінами. Але ми не задумаємося, якою ціною ми це одержуємо».

Компанія має вже понад 25 клієнтів. Серед них мережа готелів. Недавно в ній запровадили уніформу, повністю зроблену з перероблених тканин.

[Аврора Монтеро, працівниця готелю]:
«Цей одяг нічим не відрізняється. Ще й трохи зручніший».

За даними ООН, на виготовлення одних джинсів треба коло 7500 літрів води. До того ж щороку до океанів потрапляє близько півмільйона тонн мікроволокон, що еквівалентно трьом мільйонам барелів нафти.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий одяг зі старого: як іспанські стартапи позбавляють світ від сміттяЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Всесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: