20.12.2024
Телеканал NTD

Урятувати газові ліхтарі: активісти хочуть зберегти історію Лондона

Урятувати газові ліхтарі: активісти хочуть зберегти історію Лондона

Один із провулків лондонського району Ковент-Гарден. Ось уже сотні років він купається в теплому світлі газових..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Один із провулків лондонського району Ковент-Гарден. Ось уже сотні років він купається в теплому світлі газових ліхтарів. Але тепер він може втратити свою унікальність, бо джерела світла повсюдно замінюють на сучасні електричні.

У районі Вестмінстер лишилося менш як 300 газових ліхтарів. Нині вони мають захисників.

Люк Гані — співзасновник групи, яка дбає про збереження таких ліхтарів. Він уважає, що це частина спадщини міста.

[Люк Гані, захисник газових ліхтарів]:
«Це частина ДНК Лондона. Їх увічнили на телебаченні, у кіно, книгах, літературі. Лондон — одне з перших міст світу, де в 1807 році з’явилися газові ліхтарі».

У районі Вестмінстер їх почали замінювати на світлодіодні копії. За словами адміністрації, 200-річне обладнання важче обслуговувати, бо складно знайти запчастини. Коли ж через ремонт газові ліхтарі довго не працюють, то це вже породжує проблему безпеки.

Продавець антикварних книг Тім жахнувся, коли біля його магазину почали встановлювати новий вуличний ліхтар.

[Тім Браярс, продавець антикварних книг]:
«Гадаю, газові ліхтарі на користь моєму бізнесу. Люди приїжджають до Лондона не для того, щоб побачити одноманітність».

Поки що газовий ліхтар біля цієї книгарні й далі світить. А активісти не припиняють своєї роботи. Завдяки їхнім зусиллям влада Вестмінстеру тимчасово зупинила роботи й консультується з місцевими жителями.

Очікується, що рішення ухвалять до кінця року.

Нині в Лондоні залишилося коло 1000 газових ліхтарів. Фахівці, які їх обслуговують, кажуть, що запасні деталі є і що цих запчастин вистачить надовго.
Коротке посилання на цю сторінку:

Урятувати газові ліхтарі: активісти хочуть зберегти історію ЛондонаМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокПрогулянка найромантичнішим садом світуУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в Римі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: