28.03.2024
Телеканал NTD

Стародавній саркофаг знайшли під собором Паризької Богоматері

Стародавній саркофаг знайшли під собором Паризької Богоматері

Кілька гробниць і свинцевий саркофаг у формі людини знайшли в соборі Паризької Богоматері. Тут триває ремонт..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Кілька гробниць і свинцевий саркофаг у формі людини знайшли в соборі Паризької Богоматері. Тут триває ремонт після руйнівної пожежі 2019 року.

Учені вважають, що саркофаг виготовили в XIV столітті для сановника. Вони вже зазирнули усередину за допомогою мініендоскопа.

[Крістоф Бесньє, археолог]:
«Ми змогли опустити невелику камеру в саркофаг. Вона показала залишки тканин й органічних речовин, таких як волосся й рослин. Біля голови видно маленьке листя, схоже на самшитове».

За словами археологів, самшитове листя використовували під час поховання багатих сановників. Це робили для того, щоб тіло померлого довше зберігалося.

[Крістоф Бесньє, археолог]:

«Архітектор Ежен Віолле-ле-Дюк уже знаходив тут свинцеві саркофаги, коли керував реставрацією в ХІХ столітті. Та всі вони були сучасними. До того ж зверху була надгробна плита з ім’ям померлого. Ми ж такої плити не маємо, тому XIV століття — це ймовірна дата».

Крім гробниць та саркофага, під підлогою виявили фрагменти скульптур. На думку дослідників, вони були частиною перегородки XIII століття, що відділяла вівтар від нефа.

Археологічні роботи в соборі Паризької Богоматері розпочалися після того, як робітники виявили підземну систему опалення ХІХ століття. Там знайшли й свинцевий саркофаг. Пізніше його розкриють, а вміст вивчать. Дослідження допоможе ліпше зрозуміти, як хоронили людей у середньовіччі.

Археологам дали час до 25 березня, після цього реконструкцію відновлять. Її планують завершити у 2024 році.

Знаменитий католицький храм будували майже 200 років — з XII до XIV століття.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавній саркофаг знайшли під собором Паризької БогоматеріУ Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви МаріїОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеДесятки повітряних зміїв злетіли в небо над індійським АхмадабадомШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульптор

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: