27.04.2024
Телеканал NTD

Тибетці в Індії протестують проти китайського правління на їхній батьківщині

Тибетці в Індії протестують проти китайського правління на їхній батьківщині

Минуло 63 роки, але вони не забули. Тибетці, які живуть у вигнанні в індійських містах Дармсала..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Минуло 63 роки, але вони не забули. Тибетці, які живуть у вигнанні в індійських містах Дармсала та Шимла, проводять марш протесту проти окупації їхньої землі комуністичним Китаєм.

Саме 63 роки тому 10 березня у Тибеті спалахнуло повстання проти влади КНР. Комуністи захопили регіон за сім років до того, назвавши це «мирним визволенням».

[Церінг Долма, протестувальниця]:
«Ми розуміємо, що Китай не почує. Нам це неважливо, але протестувати проти них — це наше право та наш обов’язок. Вони не чують нас уже 63 роки, але ми й досі протестуємо. Ми не перестанемо надіятися».

Повстання тибетців тривало три роки. Вони виступали за відновлення незалежності їхньої землі та проти китаїзації Тибету. Дуже побожний буддійський регіон також не міг прийняти атеїстичну пропаганду, яку насаджував там Пекін. У боротьбі з повстанцями китайська влада активно знищувала духовенство та монастирі.

[Тхубтен Ванчень, тибетський законодавець у вигнанні]:

«Наше послання: не забувайте й не мовчіть, бо 6 мільйонів тибетців усередині Тибету страждають».

Зрештою заколот придушили. Загинули десятки тисяч людей. Духовний лідер тибетців Далай-лама та його прибічники втекли до Індії, Непалу та інших країн.

Влада Китаю заперечує, що веде в Тибеті репресивну політику, й каже, що вона поклала край кріпацтву та посприяла розвитку відсталого регіону.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тибетці в Індії протестують проти китайського правління на їхній батьківщиніЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у Судані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: