26.05.2024
Телеканал NTD

Колишня вчителька відкрила Музей відходів в Африці

Колишня вчителька відкрила Музей відходів в Африці

Сміття — так можна назвати ці вироби. Вони зберігаються в Музеї відходів у нігерійському місті Ібадан...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Сміття — так можна назвати ці вироби. Вони зберігаються в Музеї відходів у нігерійському місті Ібадан. Усі експонати створено з викинутих пляшок, пробок та тканин. Ці твори мистецтва робить колишня вчителька малювання. Каже, що це перший такий музей в Африці.

Надихнуло підвищення плати за вивіз сміття. Жінка майже перестала його викидати й узялася вивчати тему перероблення відходів.

[Джумоке Оловукере, власниця Музею відходів]:
«Я думаю про те, що можна зробити з непотрібною річчю. Чи треба її викидати? Чи має вона опинитися у відрі для сміття, а потім на звалищі? Тому я завжди кидаю собі виклик, щоб побачити: чи можу щось створити, використовуючи відходи».

Нещодавно в Кенії пройшла сесія Асамблеї ООН з питань довкілля. Її учасники затвердили міжнародну резолюцію, яка передбачає припинення забруднення природи пластиком.

За даними ООН, у 2019 році у світі вироблено 460 мільйонів тонн пластикових виробів. Як наслідок, накопичилося понад 350 мільйонів тонн відходів. На перероблення йде менш як 10 % пластику, а 22 % такого сміття потрапляє на неофіційні звалища й просто в довкілля.

[Джумоке Оловукере, власниця Музею відходів]:
«Якщо ми не вирішимо, що робити з відходами і як їх переробляти, то ми ще не стали на захист природи. Не можна просто викинути їх на смітник і сказати: “Ну ось. Діло зроблене”».

Нігерійка збирає сміття для своїх творів на вулицях чи забирає його в сусідів. Причому вона не лише прикрашає музей, а й створює обладнання для дитячих ігрових майданчиків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колишня вчителька відкрила Музей відходів в АфриціЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Нирки — у центрі нової кризи в НепаліЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у Швеції

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: