26.10.2024
Телеканал NTD

В Антарктиді знайшли корабель, який затонув 107 років тому

В Антарктиді знайшли корабель, який затонув 107 років тому

107 років тому корабель «Ендьюранс» затонув біля берегів Західної Антарктиди. А тепер його нарешті знайшли британські..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

107 років тому корабель «Ендьюранс» затонув біля берегів Західної Антарктиди. А тепер його нарешті знайшли британські дослідники. Він спочиває на глибині 3000 метрів у морі Ведделла.

Судно належало полярному дослідникові Ернесту Шеклтону. Його розчавили брили льоду, і воно затонуло 1915 року. Корабель зберігся майже в ідеальному стані, бо в холодній воді немає мікроорганізмів та інших морських істот, що руйнують деревину.

[Ден Сноу, історик]:
«Гадаю, дослідник був би дуже щасливим. Тепер не можна сказати, що “Ендьюранс” пішов у небуття. Це просто кінець глави».

Шеклтон планував дістатися на «Ендьюрансі» до Антарктиди й перетнути материк у найвужчому місці. Коли корабель дістав пробоїну, екіпаж зійшов на лід. Шеклтон зробив усе, щоб урятувати команду.

Після зимівлі на льоду він довів екіпаж на шлюпках по забитому льодом морю до острова Елефант. Звідти з невеликою командою подався на китобійну базу, що на Південній Джорджії. Шеклтон став першим, хто перетнув цей острів суходолом і дістався до людей. Зрештою після чотирьох спроб дослідник урятував увесь екіпаж.

На батьківщині — у Великій Британії героїчні заслуги Шеклтона залишилися майже непоміченими, бо йшла Перша світова війна.

[Ден Сноу, історик]:
«Тепер усі трохи ознайомляться з цією історією. І, сподіваюся, вона дістане нове життя».

Ернест Шеклтон помер у січні 1922 року під час чергової експедиції до Антарктиди. Корабель «Ендьюранс» знайшли через 100 років після його смерті. Відкриття зробили дослідники Фонду морської спадщини Фолклендських островів. Судно не чіпали. Його лише зняли на відео за допомогою високоточної апаратури. Можливо, колись корабель піднімуть із дна й перевезуть до музею. Але вчені кажуть, що до цього ще далеко.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Антарктиді знайшли корабель, який затонув 107 років тому2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канату«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніВ Італії вимирають газетні кіоскиФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроФруктова мода: як з ананасів роблять взуття

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: